Evenimentul Zilei > Actualitate > FRUMOASĂ ŞI DURĂ. ROMÂNCA care i-a CUCERIT pe americani în Afganistan se întoarce acasă de ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR | GALERIE FOTO
FRUMOASĂ ŞI DURĂ. ROMÂNCA care i-a CUCERIT pe americani în Afganistan se întoarce acasă de ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR | GALERIE FOTO

FRUMOASĂ ŞI DURĂ. ROMÂNCA care i-a CUCERIT pe americani în Afganistan se întoarce acasă de ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR | GALERIE FOTO

Prima femeie din Armata României care a condus un detaşament de militari-bărbaţi într-un teatru de război i-a cucerit pe americani. Pentru misiunea ei, românca Mirela Ivaşcu a fost felicitată de şefi ai Armatei SUA. Acum, locotenantul s-a întors acasă unde va fi onorată de oficialii Ministerului Apărării Naţionale şi îşi va vedea familia, chiar de Ziua Îndrăgostiţilor.

Primul detaşament românesc dislocat într-un teatru de operaţii comandat de o femeie-militar va avea parte de ceremonia de repatriere din teatrul de operaţii Afganistan, astăzi, începând cu ora 10.00, la sediul Batalionului 265 Poliţie Militară „Tudor Vladimirescu”.  Locotenentul Mirela Ivaşcu, aflată la prima misiune în teatrele de operaţii, a condus, în Afganistan,  Detaşamentul International Military Police (IMP) şi a fost singura femeie dintr-un grup de zece militari.

Alături de detaşamentul condus de Mirela Ivaşcu, va avea loc şi ceremonia de repatriere a Detaşamentului Army Institutional Advisory Team (AIAT). Ambele detaşamente au participat la misiunea „Resolute Support”. 

Din detaşamentul de Poliţie Militară, condus de Mirela, plecat în misiune în iulie 2016, au făcut parte doi ofiţeri, patru subofiţeri şi patru gradaţi profesionişti. Jumătate din ei au fost la prima misiune în teatrele de operaţii, ceilalţi aveau cel puţin experienţa unui teatru.

La finalul misiunii din Afganistan, înainte de întoarcerea în ţară, locotenentul Mirela Ivașcu a fost felicitată de către generalul-maior JT Thomson, în cadrul ceremoniei din baza militară Bagram.

Ceremonia, planificată inițial pentru data de 9 februarie, a fost  replanificată ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, care nu au permis efectuarea zborului în intervalul de timp programat inițial.

Militarii Detaşamentului AIAT au avut misiuni de consiliere a comandanţilor şi personalului din principalele instituţii de învăţământ militar şi centre de instruire ale armatei afgane, iar cei din Detaşamentul IMP au asigurat menţinerea unui climat de ordine şi securitate în baza militară din Bagram.