Evenimentul Zilei > Social > Fructul care stopează dezvoltarea cancerului de sân. Cercetătorii au făcut marele anunț
Fructul care stopează dezvoltarea cancerului de sân. Cercetătorii au făcut marele anunț

Fructul care stopează dezvoltarea cancerului de sân. Cercetătorii au făcut marele anunț

Un studiu realizat de cercetători europeni și latino-americani a arătat că extractul de căpșuni poate inhiba răspândirea celulelor de cancer la sân cultivate în laborator, chiar și atunci când acestea sunt inoculate la șoareci femele pentru a induce tumori.
Acțiunea căpșunilor împotriva cancerului de sân este incredibilă, anunţă cercetătorii studiului. Căpşunile protejează împotriva cancerului de sân agresiv. Asta arată ultimele rezultate ale  unui studiu efectuat pe şoareci de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Politehnică Marche.

Studiile au arătat că un consum de 10-15 căpşuni pe zi întăreşte arterele şi reduce nivelul de colesterol

Efectul benefic al căpşunilor a fost evident după cinci săptămâni. Şoarecii au primit un concentrat care a reprezentat aproximativ 15% din dieta lor, ceea ce echivalează cu o jumătate de kilogram de fructe la oameni. Cercetătorii au folosit un extract de căpşuni obținut din soiul „Alba” iar tumorile şi-au stopat creşterea.

CĂPȘUNE

Căpşunile scad activitatea mai multor gene care produc metastaze. Oamenii de ştiinţă au lucrat şi cu celule cultivate în laborator şi au ajuns la aceleaşi rezultate, însă avertizează că nu este obligatoriu ca aceleaşi efecte să apară şi la om.

Reducere semnificativă a volumului tumorii

Datele colectate în studiu au semnalat, de asemenea, că suplimentarea dietei cu extract de căpșuni a servit la stoparea propagării celulelor canceroase către țesutul sănătos adiacent. „Am văzut, de asemenea, o reducere semnificativă a greutății și volumului tumorii”, subliniază Maurizio Battino, coautor al lucrării și investigator principal la Policlinica Marche.

Oamenii de știință

În ciuda rezultatelor pozitive ale studiului, la care au participat și cercetători de la Universitatea din America (Ecuador) și Universitatea Internațională Iberoamericană (Mexic), cercetătorul subliniază că informațiile din acest studiu și din alte studii care utilizează modele pe animale nu pot fi extrapolate la oameni.

„Majoritatea bolilor, inclusiv cancerul, sunt complexe”, explică el, „și implică interacțiuni complexe între sistemele celulare și moleculare care determină dezvoltarea bolii. Aceste rezultate sunt fără îndoială valabile pentru înțelegerea efectelor potențiale ale căpșunilor asupra cancerului de sân și mecanismele moleculare implicate, dar acestea trebuie completate cu studii clinice și epidemiologice pentru a verifica dacă oamenii experimentează aceleași efecte pozitive pe care le-am observat la șoareci”, mai spune expertul.

Studiul a apărut în ultima ediție a revistei Scientific Reports

Autorii subliniază, de asemenea, că concentrația compușilor fenolici (considerată a fi responsabilă pentru efectele benefice asupra sănătății) poate varia foarte mult între soiurile de căpșuni, deși nu ezită să reitereze protecția împotriva cancerului unui stil de viață sănătos caracterizat, printre altele, printr-o dietă echilibrată cu multe fructe și legume, inclusiv căpșuni, scrie Express.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: