Evenimentul Zilei > Monden > „Friends reunion”, cenzurat în China. Fanii au protestat pe platformele de socializare
„Friends reunion”, cenzurat în China. Fanii au protestat pe platformele de socializare

„Friends reunion”, cenzurat în China. Fanii au protestat pe platformele de socializare

Episodul special „Friends reunion”, din îndrăgitul show de televiziune difuzat începând din 1994, a fost cenzurat în China comunistă.

Episodul special din îndrăgitul serial „Friends”, intitulat „Friends reunion” a fost cenzurat de autoritățile comuniste din China. Astfel, din show-ul difuzat de HBO au fost scoase mai multe momente în care apar trupa BTS, Lady Gaga şi Justin Bieber

Episodul „Friends reunion” a avut premiera pe 27 mai pe canalul de televiziune HBO, fiind difuzat și în China. În varianta oficială, însă, spectatorii chinezi nu au putut să se bucure de spectacol în integralitatea sa deoarece au fost scoase mai multe secvențe. Iar asta nu a fost tot, în afara artiștilor enumerați mai sus, au fost eliminate și referirile la comunitatea LGBT.

Deși cenzura este pusă pe seama autorităților de la Beijing, oficial nu se cunoaște dacă guvernul a fost cel care a dat o asemenea dispoziție. Ori, există și această variantă, a fost vorba despre o demonstrație de exces de zel din partea administratorilor platformelor de streaming iQiyi, Youku și Tencent. Este posibil ca aceștia să fi decis, din proprie inițiativă, să scoată scenele cu pricina pentru a evita „conținutul politic sensibil”.

 

Motivele pentru care anumiți artiști au fost interziși în China

Potrivit BBC, artiștii respectivi au fost eliminați din episodul special deoarece nu sunt agreați de guvernul chinez.

Motivul pentru care guvernul chinez a interzis band-ul sud-coreean BTS are legătură cu o declarație a liderului trupei, RM. Anul trecut, într-un discurs, el a menționat că țara sa, Coreea de Sud, împarte o „istorie dureroasă” cu SUA, după conflictul din 1950-1953. Armatele celor două state au au luptat împreună, împotriva trupelor comuniste, de ocupație, din Coreea de Nord și China. Declarațiile i-au deranjat pe comuniștii chinezi.

La rândul său, Justin Bieber a fost interzis în China din cauza „comportamentului său”. În 2014, el a postat pe Instagram imagini dintr-o vizită de la templul Yasukuni din Tokyo, fără să ştie că lăcaşul stârnește controverse internaţionale.

Templul onorează războinicii căzuți în război și aduce un tribut militariștilor japonezi judecați pentru crime de război. Acest lucru a fost văzut în China și Coreea de Sud, țări care au avut de suferit din cauza opcupație japoneze, un act prin care Japonia își asumă trecutul imperialist.

Cenzura i-a nemulțumit pe spectatorii chinezi

Actul de cenzură i-a nemulțumit pe numeroșii fani ai serialului care a fost un adevărat fenomen în China. Publicul chinez apreciază mult acest serial, considerând, așa cum s-a întâmplat în cazul României cu „Dallas”, că prin intermediul „Friends” au făcut cunoștință cu cultura americană și au învățat primele noțiuni de limba engleză. Aceștia au comentat pe rețelele de socializare, exprimându-și nemulțumirea pentru decizia autorităților.

„Ajutor! Nu vom evolua niciodată spre schimbare? Asta doar mă va face și mai curios despre scenele tăiate”, a scris un utilizator pe platforma chinezească Weibo.

Așa cum era de așteptat, scenele care lipsesc din varianta oficială au apărut pe rețelele de social media și pe site-urile de piratare.

Episodul special, „Friends reunion” i-a reunit pe cei șase actori faimoși în fostul platou de filmare al show-ului. Cu acest prilej ei și-au amintit de momentele plăcute de la filmări și de cele mai savuroase scene ale spectacolului.