Curtea de Apel Chișinău a rămas fără 20 de judecători, după ce demisiile lor au fost aprobate în ședința Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). Demisiile acestora vin la scurt timp după ce Comisia de Verificare a anunțat că doar jumătate dintre cei 40 de judecători ai Curții de Apel au acceptat testul de integritate.
Judecătorii de la Curtea de Apel susțin că nu s-ar teme de verificările de integritate
Nina Cernat, una dintre judecătoarele care au plecat după ce s-au anunțat verificările de integritate, a declarat pentru TV8 că demisia ei nu are legătură cu evaluarea activității curților de apel. Ea a adăugat că vrea să-și încheie cariera, după 34 de ani în sistem.
„Aceasta este o decizie forțată. Poate că ar fi trebuit să fac asta acum un an, când ceilalți au plecat. De îndată ce îmi termin munca la consiliu, voi pleca și nu vreau să mă întorc în sistem”, a spus Nina Cernat. Ea s-a plâns că în ședința CSM ar fi fost atacată pentru opiniile individuale, pentru voturile pe care le-a dat, pentru declarațiile sale la ședința judecătorilor, de anumite „grupuri noi în sistemul judiciar”.
Și-au aprobat singur cererile. Situație bizară la CSM
Alți magistrați, precum Sergiu Arnaut, spun că si-a depus demisia la implinirea vârstei de 65 de ani, și la fel ar fi făcut judecătorul Curții de Apel Cahul, Ion Danaile.
Cererile de eliberare din funcție au fost aprobate de doar doi membri ai CSM, după ce 19 dintre cei 21 de judecători nu au participat la ședință, la care au fost prezenți, de fapt, doar demisionarii Nina Cernat și Sergiu Arnaut.
Probleme mari la Curtea de Apel Chișinău
După aceste demisii în masă, Veronica Dragalin, șefa Parchetului Anticorupție, a declarat că manevra magistraților ar putea încetini examinarea cauzelor și adoptarea deciziilor definitive.
„Cu toții ne dorim sentințe definitive, inclusiv închisoarea și confiscarea bunurilor, iar asta înseamnă că AP trebuie să funcționeze, pentru că ia o decizie care este executorie. Iar dacă nu avem suficienți judecători în Sectorul Administrativ Chișinău, probabil că va dura și mai mult timp pentru a ajunge la o decizie definitivă asupra contestației.
Aceasta înseamnă că deciziile finale vor dura și mai mult. Nu vom reuși dacă nu sunt destui judecători capabili să trateze cauze mari și complexe”, a spus Dragalin.
Iar președintele CSM, Sergiu Caraman, a declarat pentru TV8 că, după plecarea judecătorilor, situația din Camera de Apel se va complica. Deocamdată, CSM ia în calcul transferul de judecători de la alte instanțe. „Situația poate fi îmbunătățită cu ajutorul competențelor conferite CSM, întrucât are dreptul de a transfera temporar judecătorii de la primele instanțe la Curte. de Apel”, a încheiat Caraman.