FRICA DE DNA: Povestea poliţistului care a sărit în mare de pe ponton atunci cînd a fost prins cu șpaga în tricou! Interceptările care l-au făcut să recunoască mita

Magistraţii Tribunalului Constanţa au motivat de ce au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele ofiţerului de poliţie judiciară Laurenţiu Marin Dobre, subcomisar de poliţie la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa - Serviciul de Investigaţii Criminale, acuzat de luare de mită. Decizia instanţei poate fi contestată la Curtea de Apel Constanţa.

Ofiţerul a ajuns celebru după ce a fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce primea 3.000 de euro de la un denunţător ca să nu dispună începerea urmăririi penale împotriva acestuia, și a încercat să scape de anchetatori, sărind în mare din barca în care se afla. Dobre i-ar fi pretins, în 29 iunie, unui bărbat 3.000 de euro pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de cercetare penală, să nu dispună începerea urmăririi penale împotriva acestuia în dosarul în care este cercetat chiar de poliţist, arată procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa. În plus, Dobre i-ar fi promis denunţătorului că în schimbul banilor va dispune restituirea bunurilor care au fost ridicate în urma percheziţiei făcute în luna aprilie la locuinţa acestuia din urmă. Ulterior, în 16 iulie, bărbatul a fost abordat din nou de ofiţerul de poliţie judiciară, care i-ar fi cerut, încă o dată, cei 3.000 de euro, în acelaşi scop.

De asemenea, arată magistrații, astfel cum rezultă din procesul -verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 23 iulie 2015, suma de 3.000 de euro remisă de denunţător polițistului a fost identificată în interiorul bluzei de culoare galben fluorescent a polițistului aflată pe partea din pupa babord a ambarcaţiunii lui Dobre, seriile bancnotelor consemnate în procesul verbal de marcare din data de 20 iulie 2015, fiind identice cu cele ale bancnotelor identificate în tricoul polițistului.

 

A recunoscut șpaga

 

Potrivit Tribunalului Constanța, pretinderea sumei de 3.000 euro de către Laurenţiu Marin Dobre de la denunţător, precum şi scopul pretinderii, sunt probate de declaraţiile denunţătorului , de declaraţia inculpatului care recunoaşte, în mare parte, comiterea faptei , cât şi de dialogul ambiental înregistrat cu mijloace proprii de către denunţător, cu ocazia întâlnirii cu polițistului din data de 16 iulie 2015.

Astfel, arată instanța, din procesul verbal din data de 20 iulie 2015 rezultă faptul că Laurenţiu Marin Dobre exercita presiuni asupra denunţătorului pentru a primi suma de 3.000 euro pretinsă anterior. Aceasta este una din probele cheie ale dosarului, alături de flagrant.

…………………………………………………………………………………….

Laurenţiu Marin Dobre: Băi, tu ești de cuvânt sau nu ești de cuvânt?

Denunțător: Sunt, domnule, dar nu ți-am zis că nu am de unde!! Ți-am zis că am 2000! Mi-a promis cineva că-mi dă cât vreau.

Laurenţiu Marin Dobre: Ți-i bagi în c…!

Denunțător: Și, o mie să-i iau de la un navigator, vine acuma, săptămâna asta.

Laurenţiu Marin Dobre: Când vine?

Denunțător: Luni, marți vine!

Laurenţiu Marin Dobre: Care luni, marți că a trecut luni, marți!?

Denunțător: Păi…dacă în week-end, acuma mi-a zis că vine.

Laurenţiu Marin Dobre: Cum, mă!? Nu am vorbit eu cu tine săptămâna trecută și m-ai aburit că luni, marți, astăzi?! Marțea asta?!

Denunțător: A, nu m-ai înțeles! Mi-a promis unul că-mi 2000. Când vreau mă duc să-i iau. Îi iau cu dobândă, nu am ce să fac.

Laurenţiu Marin Dobre: Da?!

Denunțător: Și, o mie…de aia ți-am zis să mă aștepți că-i iau de la ăsta.

Laurenţiu Marin Dobre: Du-te! Ia-i!

Denunțător: Îi iau de la asta.

Laurenţiu Marin Dobre: Du-te, ia-i, ce ai de făcut, fă-ți treburile. Ești vai steaua ta! Ai văzut ce…ce zi a fost astăzi.

…………………………………………………………………………………….

Laurenţiu Marin Dobre: Dau cu tine de pământ în secunda doi dacă te mai schimbi.

Denunțător: Nu mă schimb.

Laurenţiu Marin Dobre: Imediat te chem săptămâna viitoare. (n.n. – inculpatul îi pune în vedere denunţătorului faptul că, dacă nu primeşte suma de 3.000 de euro pretinsă, îl va chema la audieri, în scurt timp)

Denunțător: Deci, rămâne așa? Și o rezolvăm?

Laurenţiu Marin Dobre: Da, dar văd că nu mă cauți. (n.n. – inculpatul îşi ia măsuri suplimentare de protecţie spunându-i denunţătorului că iniţiativa contactului dintre ei îi aparţine lui, tocmai pentru a se proteja de un eventual flagrant)

Denunțător: Și…

Laurenţiu Marin Dobre: Cum așa?! Bă, tu chiar te tocmești cu mine?? Ești chiar țigan!

Denunțător: Am înțeles, domnule, dar așteptă până atunci, până săptămâna viitoare.

Laurenţiu Marin Dobre: Mai caută!! Mai caută, mai repede!! Ți le trimit! Ți le trimit și, după aceea…

Denunțător: Ai, mă, acum răbdare…

Laurenţiu Marin Dobre: Păi, nu mai am!

Denunțător: Acum, câteva zile…Până acuma ai…

Laurenţiu Marin Dobre: Dar nu este vorba de răbdare. Ți le dau la verde imediat. M-a sunat… (n.n. – inculpatul îi pune, din nou, în vedere denunţătorului faptul că va continua cercetările faţă de acesta dacă nu primeşte banii cui titlu de mită)

…………………………………………………………………………………….

Laurenţiu Marin Dobre: Păi, au trecut 4 luni și eu nu am făcut nimica, nu te-am audiat niciodată, vezi? (n.n. – inculpatul face referire clară la protecţia pe care i-o acorda denunţătorului în dosarul penal al acestuia aflat în lucru chiar la el, subliniind faptul că nu procedase la audierea sa)

Denunțător: Da, dar la mine este cu totul altceva.

Laurenţiu Marin Dobre: Și la mine erai făptuitor când te-am audiat. (n.n. – inculpatul face referire la promisiunea sa de a nu începe urmărirea penală faţă de denunţător, amintindu-i acestuia că îl audiase în calitate de făptuitor şi nu de suspect)

…………………………………………………………………………………….

Denunțător: Eu îți rezolv cazul.

Laurenţiu Marin Dobre: Când rezolvi, mă, tu cazul?

Denunțător: Nu ți-am zis? Săptămâna viitoare rezolv. (n.n. – denunţătorul îl asigură pe inculpat că îi va remite suma de 3.000 euro pretinsă în săptămâna următoare discuţiei, respectiv în săptămâna 20 – 26.07.2015, astfel cum s-a şi întâmplat ulterior)

Laurenţiu Marin Dobre: Băi, nu o mai schimba, nu mă mai prosti.

Denunțător: O să fac rost de 3 mii și asta e!

Laurenţiu Marin Dobre: Te duci și faci rost de 3 informații adevărate. (n.n. – inculpatul încearcă să se protejeze vorbind cifrat prin înlocuirea sumei de 3 mii euro cu 3 informaţii)

 

Denunțător: Mda. Am înțeles mesajul. Problema este alta. Când îmi dai alea, în loc? (n.n. – denunţătorul doreşte să afle de la inculpat când îi vor fi restituite obiectele arheologice ridicate la percheziţia domiciliului său din luna aprilie 2005)

Laurenţiu Marin Dobre: ?!

Denunțător: Mi-e să nu iau vreo țeapă, adică…

Laurenţiu Marin Dobre: Uită-te la mine! Am eu față de țepar? (n.n. – inculpatul afirmă ,,seriozitatea sa” în legătură cu înţelegerea infracţională stabilită cu denunţătorul)

…………………………………………………………………………………….

Laurenţiu Marin Dobre: Unde vreau să-mi dai o prăjitură?! Când dai prăjitura? (n.n. – inculpatul disimulează, din nou, referirile la bani în cuvinte care nu au legătură cu mita, de această dată întrebând când primeşte ,,prăjitura”)

Denunțător: Păi, azi vrei prăjitura sau…?! Aia mica sau aia mare?

Laurenţiu Marin Dobre: Când îmi dai prăjitura mare. A?

Denunțător: Ți-o dau, mă, săptămâna viitoare. Luni, marți ți-o dau. (n.n. – astfel cum rezultă din procesul verbal de consemnare a seriilor bancnotelor înmânate denunţătorului – fila 56, vol. 1 – luni în data de 20.07.2015, s-a încercat prinderea acestuia în flagrant)

Laurenţiu Marin Dobre: Când ai dat-o…

Denunțător: Dacă acceptai așa cum ți-am zis, 2 mii și…

Laurenţiu Marin Dobre: Ce tot 2 mii, mă, nebunule?!

Denunțător: Asta e. 2 informații!

Laurenţiu Marin Dobre: Visezi numai mii, numai bani…

Denunțător: Gata, gata.

Laurenţiu Marin Dobre: Te aude, dracu, careva, zice că-mi dai numai bani. (n.n. – inculpatul conştientizează pericolul reprezentat de lipsa de discreţie a denunţătorului, acceptând, totodată, tacit că primeşte bani)

…………………………………………………………………………………….

Laurenţiu Marin Dobre: Deci, dacă luni nu am niciun răspuns de la tine…te-am pupat pe…

Denunțător: Da, domnule! O rezolv.

Laurenţiu Marin Dobre: ți faci…Adică…până luni! Te-am pupat.

Denunțător: Dar să vină ăsta că am vorbit cu el și o să trebuiască…A zis că vine în week-end.

Laurenţiu Marin Dobre: Îți iei avocat. (n.n. – inculpatul îi pune în vedere, din nou, denunţătorului faptul că îi va agrava situaţia din dosarul penal, recomandându-i să îşi angajeze avocat)

…………………………………………………………………………………….

Denunțător: Zi-mi cum facem cu aia, cu restituirea? Îmi dai și…?

Laurenţiu Marin Dobre: Băi, tu chiar…Ți-am zis să-mi aduci și mie o informative bună și tu deja ai pretenții.

Denunțător: Nu, mă, dar…ca să știu, să nu rămân…îmi dai alea înapoi sau nu?

Laurenţiu Marin Dobre: Ți-am mai zis o data: tu vino cu informația și …după aceea vorbim.

Denunțător: Da, dar mi-e că…și una și alta și rămân cu…

Laurenţiu Marin Dobre: Eu nu știu ce…ai tu. Da?

Denunțător: Păi, nu…că…

Laurenţiu Marin Dobre: Ești mai rău ca țiganii, ca un copil mic.

Denunțător: Nu, aseară mi-ai zis că-mi dai…azi, azi te-ai sucit și mi-ai făcut proces-verbal de…

Laurenţiu Marin Dobre: Păi, du-te în puii mei! Ce proces ți-am făcut?

Denunțător: De verificare, de…

…………………………………………………………………………………….

Laurenţiu Marin Dobre: Ce mai vrei, mă???

Denunțător: Vreau să am certitudinea că-mi dai înapoi. (n.n. – denunţătorul vrea să aibă certitudinea că, în schimbul banilor cu titlu de mită, inculpatul îi va restitui bunurile ridicate la percheziţie)

…………………………………………………………………………………….

Denunțător: Cărți...

Laurenţiu Marin Dobre: Sunt probe la dosar…

Denunțător: Așa…puteai să-mi dai toată biblioteca…În primul rând eu nu am nicio legătură cu numismatica…sunt cumpărate din comerț…au 50 de ani…

…………………………………………………………………………………….

Denunțător: Catalogul ăla de pânze și monede românești.

Laurenţiu Marin Dobre: A!

Denunțător: Alea pentru ce mi le-au luat? Ăla nu are…

Laurenţiu Marin Dobre: …3 mii…altfel te f… (n.n. – inculpatul rosteşte suma pretinsă cu titlu de mită)

 

Cum motivează judecătorii

Potrivit instanței, modul de săvârşire a faptei, prin care Dobre, lucrător de poliţie cu gradul profesional de subcomisar, a pretins şi primit 3.000 e euro pentru a-l favoriza pe denunţător în efectuarea urmăririi penale în dosarul nr. 153/P/2015 aflat în lucru chiar la el, conturează o vădită stare de pericol pentru ordinea publică şi justifică privarea de libertate.

Mai mult, arată judecătorii, polițistul a premeditat fapta sa, derulând-o pe o perioadă mare de timp, presându-l pe denunţător să îi remită banii cât mai repede, în caz contrar urmând a desfăşura în mod legal, nefavorizant, urmărirea penală, relevă un pericol pentru ordinea publică sporit, care justifică aplicarea celei mai grave măsuri privative de libertate.

“Nu este lipsită de importanţă şi împrejurarea că inculpatul, conştientizând caracterul penal al faptelor sale, a încercat să se apere de posibilitatea de a fi surprins de organele de cercetare penală, stabilind u consemn cu denunţătorul, în sensul de a nu se contacta telefonic, de fiecare dată iniţiativa întâlnirilor aparţinându-i inculpatului care apărea intempestiv în calea denunţătorului. În acelaşi sens, conduce şi folosirea de către inculpat, în discuţiile sale cu denunţătorul, a unor expresii cifrate – informaţii, prăjituri – care reprezentau, în fapt, banii pretinşi denunţătorului”, judecători, Tribunalul Constanța.

 

Ambala barca de frica interceptărilor

De asemenea, mai arată judecătorii, în momentul conversaţiei imediat anterioare remiterii banilor cu denunţătorul, Dobre ambala la maxim motorul bărcii sale în speranţa că, astfel, va îngreuna o eventuală interceptare a convorbirii sale cu caracter penal. Instanța arată că nu este de neluat în seamă refuzul denunţătorului de a se urca pe barca polițistului motivat de teama primului că va fi condus în largul mării spre a fi verificat de Dobre dacă are instalată tehnică de înregistrare sau că i se vor cere banii în condiţii de absolută confidenţialitate .

Mai mult, fiind surprins în flagrant de către ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, Dobre a încercat să se sustragă, aruncându-se în mare de pe ponton.

“În absenţa unui răspuns ferm al autorităţii judiciare, lăsarea în libertate inculpatului acuzat de fapte de o asemenea gravitate poate creea în rândul cetățenilor un sentiment de neâncredere în organele statului şi temerea că valorile sociale nu pot fi protejate în mod eficient în situaţia unor fapte de același gen”, judecători, Tribunalul Constanța.

 

Care este starea de pericol

Potrivit magistraților, faptele de genul celei pentru care se desfăşoară urmărirea penală faţă de Dobre, pot fi încadrate în categoria faptelor penale percepute negativ în societate şi din perspectiva că sunt comise de funcţionari ai statului, cu responsabilităţi publice ,constând tocmai în asigurarea legalităţii ,respectarea ordinii de drept,protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, menţinerea ordinii publice,consecinţele răsfrângându-se la nivelul percepţiei publice, privind modul în care acţionează reprezentanţii statului,sentimentul public de neîncredere în buna funcţionare a instituţiilor statului, fiind alimentat tocmai de acest gen de conduite ilicite ,care au dobândit caracterul de fenomen .

“Starea de pericol pentru ordinea publică în cazul inculpatului,presupune o rezonanţă socială a unei fapte grave ,atât în rândul comunităţii locale cât şi la nivelul întregii ordini sociale ,într-un context în care imaginea instituţiilor statului este afectată de acuzaţiile de corupţie tot mai frecvente ,în legătură cu care se aşteaptă o reacţie cât mai promptă şi eficientă a organelor judiciare,pentru crearea unui echilibru firesc şi a unei stări de securitate socială, lipsa de respect şi de încredere a populaţiei în instituţiile statului, cunoscând o creştere alarmantă pe fondul unor astfel de fapte”, judecători, Tribunalul Constanța.