FRF recunoaşte că există mafia pariurilor!

Iritaţi de faptul că instanţa a acceptat recursul Loteriei în procesul cu federaţia, şefii fotbalului acuză imixtiuni în procesul de justiţie.

Pe site-ul FRF a apărut un comunicat incendiar, în care forul fotbalistic recunoaşte, în premieră, existenţa unei mafii a pariurilor în România! Conducerea fotbalului susţine că grupurile de interese au influenţat hotărârile judecătorilor şi controlează instituţiile statului până la cel mai înalt nivel. Litigiul dintre Federaţia Română de Fotbal şi Loteria Română, privind plata a 20% din încasă rile provenind din pariuri şi pronosticuri sportive provoacă izbucnirea unui scandal de proporţii.

FRF a luat foc după ce Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat hotărârea Tribunalului Bucureşti, prin care Loteria Română era obligată să plătească federaţiei cinci milioane de euro reprezentând 20% din încasările făcute în intervalul 2003- 2005 pe seama meciurilor de fotbal. „Mafia controlează Ministerul Finanţelor“

Federalii susţin că au încercat să prevină trucarea unor partide sesizând autorităţile. „Există o mafie care şi-a întins tentaculele peste tot şi care controlează Ministerul Finanţelor şi Comisia de Licenţiere a jocurilor de noroc. Informaţ ii pe care le-am trimis prin corespondenţă la minister au ajuns la avocaţii caselor de pariuri. Am cerut Parchetului să cerceteze şi să monitorizeze activitatea acestei mafii. Să identifice dacă nu cumva fraudează şi rezultatele jocurilor sportive“, ne-a declarat Ioana Sfârâială, avocat al FRF şi totodată autoarea comunicatului asumat de federaţie.

Agenţiile nu cooperează

FRF susţine că anularea deciziei în litigiul cu Loteria s-a făcut la intervenţia mafiei, care are interesul de a nu se crea un precedent în favoarea federaţiei. FRF ar încasa, astfel, bani şi de la celelalte agenţii de pariuri. Federaţia se judecă în acest moment cu Wettpunkt, Stanleybet şi Astra Sport Bets. „Casele de pariuri nu ne permit accesul la baza de date, argumentând că aceasta este deţinută de firmele-mamă. Cu Wettpunkt am câştigat litigiul şi a fost obligată să plătească 1.500.000 de lei, bani care reprezintă doar o sancţiune. Suma reală nu a putut fi determinată, deoarece n-am avut acces la baza de date. Ar ajunge undeva la 6 milioane de euro anual, pe care ar trebui să-i plătească fiecare casă către FRF!“, a mai spus Sfârâială.

"FRF a cerut Parchetului să monitorizeze activitatea mafiei pariurilor în România.", Ioana Sfârâială, avocatul FRF

SCANDAL Operatorii sunt placa turnantă a grupărilor transfrontaliere

Federaţia Română de Fotbal a dat în judecată Loteria Naţională pe 26 mai 2006, invocând procentul de 20% pe care Loteria trebuia să-l acorde forului fotbalistic în baza legii 69/2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului.

Această lege se referă la procentul pe care FRF trebuie să-l încaseze de la operatorii de pariuri sportive. Pe 4 decembrie 2007, Secţia Comercială a Tribunalului Bucureşti a dat câştig de cauză forului condus de Mircea Sandu şi a decis că Loteria Naţională trebuie să vireze cinci milioane de euro către FRF.

Federaţia face recurs

„Cu un milion din cele cinci aducem Brazilia la Bucureşti atunci când va fi gata noul stadion Naţional“, spunea bucuros Mircea Sandu, preşedintele FRF, după aflarea deciziei Tribunalului din decembrie 2007. Curtea de Apel Bucureşti a decis însă, ieri, să anuleze hotărârea de anul trecut a Tribunalului şi să admită apelul formulat de Loteria Naţională.

FRF consideră că această decizie a fost luată la intervenţiile mafiei pariurilor asupra celor care au judecat apelul şi a anunţat, în comunicatul postat pe site-ul oficial, că nu depune armele: „Federaţia Română de Fotbal va formula recurs împotriva acestei decizii, recurs care va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Vom sesiza forurile internaţionale - UEFA şi FIFA -, ca şi organismele Uniunii Europene, inclusiv Eurocop, în legătură cu aspectele menţionate mai sus, solicitând să se cerceteze dacă nu cumva operatorii de pariuri din România sunt o placă turnantă folosită de grupuri de interese transfrontaliere pentru fraudarea rezultatelor jocurilor sportive, în scopul obţinerii de foloase în beneficiul Mafiei Pariurilor, aşa cum s-a stabilit şi sancţionat şi în cazurile altor ţări“.

PRIME SPECIALE

Jucătorii mizează pe meciurile proprii

EVZ a semnalat existenţa mafiei pariurilor în fotbalul românesc într-o serie de articole apărute astă-vară, la finalul ediţiei de campionat 2007-2008. Jocurile ilicite sunt la ordinea zilei, mai ales în seriile inferioare. La meciul Dunărea Galaţi - Progresul, din finalul sezonului trecut al Ligii a II-a, s-a încercat influenţarea câtorva jucători ai echipei gazdă. S-au pariat sume uriaşe pe victoria formaţiei bancare, chiar fotbaliştii de la Progresul punând în joc bani mulţi. Meciul s-a terminat 1-1, dar după intervenţia unei case de pariuri, care la victoria bucureştenilor ar fi pierdut o sumă mare de bani. La Adunarea Generală a FRF din mai, anul acesta, capii federaţiei şi conducătorii de cluburi au luat în discuţie problema mafiei pariurilor. Nu s-a reglementat însă nimic.

GHINION Lupescu a picat la mijloc

Ionuţ Lupescu se află la mijloc în scandalul dintre federaţie şi casele de pariuri. „Kaiserul“ a apărut până nu demult într-o reclamă la una dintre cele mai importante agenţii de pariuri din România, fapt greu de trecut cu vederea ţinând cont de funcţia de director general al FRF pe care o deţine Lupescu. Acesta a refuzat ieri să comenteze problema mafiei pariurilor, aruncând pisica în curtea lui Paul Zaharia, purtătorul de cuvânt al federaţiei. „Am proces cu voi, nu vreau să spun nimic, vorbiţi cu Zaharia“, s-a fofilat Lupescu. La rândul său, Paul Zaharia a declarat că nu are nicio contribuţie la redactarea comunicatului şi că toate acuzaţiile la adresa instanţelor judecătoreşti îi aparţin avocatei de la FRF, Ioana Sfârâială.

Consiliul Superior al Magistraturii a redactat tot ieri un drept la replică dur, prin care cere FRF să probeze acuzele aduse instanţelor de judecată: „Deoarece hotărârea judecătorească nu este irevocabilă, se săvârşeşte o imixtiune nepermisă în actul de justiţie, lăsând în mod uşuratic cititorilor impresia că judecătorii au dat dovadă de lipsă de profesionalism“.

CONTAGIOS

Un flagel care a cuprins toată lumea

Trucarea meciurilor de fotbal - dar şi din alte sporturi - la intervenţia mafiei pariurilor este un fenomen recunoscut la nivel mondial.

Pe lângă nenumăratele cazuri suspectate de astfel de practici, dar nedovedite, au existat şi situaţii concrete, în care implicarea mafiei a ieşit la iveală. În campionatele de fotbal din Polonia şi Italia, aranjamentele s-au lăsat cu arestări şi scoaterea din viaţa sportivă a mai multor oameni de fotbal.

Inclusiv nume grele, precum Gianluigi Buffon, portarul campioanei mondiale Italia, au fost anchetate şi suspectate că au trucat meciuri.

STRÂNGĂTOR. Gigi Buffon a făcut bani frumoşi de pe urma pariurilor