Evenimentul Zilei > International > Freedom House: „Mai puțin de 20% din populația lumii trăiește în țări libere”. SUA în jumătatea inferioară a clasamentului
Freedom House: „Mai puțin de 20% din populația lumii trăiește în țări libere”. SUA în jumătatea inferioară a clasamentului

Freedom House: „Mai puțin de 20% din populația lumii trăiește în țări libere”. SUA în jumătatea inferioară a clasamentului

Libertatea a înregistrat un declin în SUA și în întreaga lume în timpul pandemiei de COVID-19, rezultând că mai puțin de 20% din populația lumii trăiește într-o țară liberă, potrivit evaluării anuale a drepturilor politice și a libertăților civile, publicată de Freedom House miercuri.

Cel mai scăzut procent al populației lumii, din 1995 până în prezent, trăiește într-o țară liberă, iar trei sferturi trăiesc în țări în care libertatea scade, a declarat Michael Abramowitz, președintele Freedom House, o organizație non-profit care pledează pentru democrație și drepturile omului.

SUA au obținut un scor de 83 în sistemul de 100 de puncte al Freedom House, care evaluează țările pe o scară de 40 de puncte pentru drepturile politice și o scară de 60 de puncte pentru libertățile civile. SUA au scăzut cu trei puncte față de anul trecut și cu 11 puncte în ultimul deceniu. „Acest declin, după cum veți vedea, a început înainte ca președintele Trump să preia funcția [și] nu va fi inversat în curând doar pentru că avem o nouă administrație”, a spus Abramowitz. „SUA au de făcut un efort foarte serios ca țară pentru a consolida democrația aici, acasă, și pentru a ne afirma cu adevărat drept campion mondial al libertății”.

Autorii raportului au citat arestări în masă și violențe în timpul demonstrațiilor pentru justiție rasială din vara trecută, lipsa de transparență cu privire la tratamentul și prevenirea COVID-19, acuzațiile de fraudă ale alegătorilor lui Trump, ca răspuns la alegerile prezidențiale din noiembrie, și revolta din 6 ianuarie de la  Capitoliu, ca elemente care se numără printre cei mai preocupanți indicatori ai sănătății democrației SUA. „Izbucnirea violenței politice în inima simbolică a democrației americane, incitată chiar de președinte, a aruncat țara într-o criză și mai mare”, se menționează în raport. „Fără a aduce atingere instalării unui nou președinte în conformitate cu legea și Constituția, Statele Unite vor trebui să lucreze energic pentru a-și consolida garanțiile instituționale, pentru a-și restabili normele civice și pentru a susține promisiunea principiilor sale de bază pentru toate segmentele societății, dacă vor să-și protejeze venerabila democrație și să recâștige credibilitatea globală”.

Întrebați cât de aproape au fost SUA de a intra în categoria „țară parțial liberă” a raportului, autorii principali Sarah Repucci și Amy Slipowitz au spus că SUA se află în jumătatea inferioară a țărilor libere și s-au îndreptat în jos, dar nu la nivelul inferior. Repucci a spus că omologii Americii în urmă cu 10 ani erau democrații occidentale cum ar fi Franța și Germania. Acum, Croația, Ghana, Mongolia, Panama și România se numără printre omologii săi, a spus Slipowitz.

Abramowitz le-a declarat reporterilor că pandemia de COVID-19, influența crescândă a Partidului Comunist Chinez și diminuarea libertății în India au marcat unele dintre cele mai mari schimbări din ultimul an. El a spus că restricțiile anti-coronavirus i-au încurajat pe dictatori, care au folosit pandemia pentru a ajunge la putere și a-și consolida puterea. Grupul își publică raportul anual din 1973.

În timp ce poziția Americii a suferit un declin, se constată în raport, China autoritară și-a exercitat autoritatea în afara granițelor sale. „Influența nefastă a regimului în China, cea mai populată dictatură a lumii, a fost deosebit de profundă în 2020”, se spune în raport. „Beijingul și-a intensificat campania globală de dezinformare și de cenzură pentru a contracara consecințele rezultate din acoperirea focarului inițial de coronavirus, ceea ce a împiedicat în mod grav un răspuns global rapid în primele zile ale pandemiei”. Pentru țările democratice care doresc să contracareze China și alte țări autoritare în ascensiune, raportul a recomandat democrațiilor să investească în alianțe cu alte țări libere, să sporească sprijinul public pentru principiile democratice prin educație civică și să susțină mass-media liberă și independentă, printre alte demersuri. China l-a sancționat pe Abramowitz în august pentru activitatea sa la Freedom House, alături de alți 10 lideri politici și nonprofit americani. El a spus că acțiunile continue ale țării comuniste pentru a zdrobi Hong Kong-ul și a intimida disidenții din întreaga lume se resimte în afara granițelor Chinei.

India, cea mai populată democrație a lumii, a ajuns de la categoria „liberă”, la „parțial liberă” în raport. Premierul indian Narendra Modi a reprimat criticii și a folosit carantina anti-coronavirus pentru a înlătura lucrătorii migranți, potrivit Freedom House. „Mișcarea naționalistă hindusă aflată la guvernare a încurajat, de asemenea, transformarea musulmanilor în țapi ispășitori, acestora reproșându-li-se în mod disproporționat răspândirea virusului și confruntându-se cu atacuri ale mulțimilor împotriva lor”, se arată în raport. „În loc să servească drept un campion al practicii democratice și o contrapondere la influența autoritară a unor țări precum China, Modi și partidul său conduc în mod tragic India către autoritarism”.

Autor: Ryan Lovelace

https://www.washingtontimes.com/news/2021/mar/3/freedom-house-assessment-puts-us-bottom-half-free-/

Traducerea: Cristina Zaharia/czaharia/cciulu

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: