Frauda de la locale, trecută cu vederea

Una dintre cele mai importante acţiuni de fraudare a unui scrutin electoral la alegerile locale din luna iunie a acestui an, reţeaua celor aproape 160 de tineri mobilizaţi de PC Galaţi să voteze fiecare în câte zece secţii diferite în locul localnicilor plecaţi în străinătate, a rămas fără autori, conform rezoluţiei procurorilor.

Atunci, poliţiştii şi şefii secţiilor de votare au depistat în flagrant 31 de tineri din reţea care votau fraudulos, beneficiind de ajutorul membrilor PC în comisia de votare.

Prin mărturiile de la dosar, autorii recunosc că au fost învăţaţi de membri ai PC să voteze fraudulos de mai multe ori în favoarea preşedintelui filialei conservatoare, Eugen Durbacă, candidat în acel moment la funcţia de şef al consiliului judeţului. Ei au descris totul cu lux de amănunte, inclusiv în mărturii video. „Ne-au anunţat în ce secţie vom merge, care este omul de legătură şi ce semn vom avea ca să ne recunoască. (...) Eu, în prima fază, am avut un «X» aici pe mână. Alţii au avut pe degetul mare“, a declarat o tânără din reţea.

Iniţial, au fost cercetate penal peste 30 de persoane. Rezultatul? „În toate cele opt dosare înaintate de IPJ, procurorul de caz a decis scoaterea de sub urmărire penală a celor implicaţi. Au fost mai multe persoane reclamate în acest dosar, dar din câte ştiu eu niciuna nu fost trimisă în judecată“, ne-a declarat prim procurorul adjunct Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Dosarul „Ştefăneşti“, la Parchetul General

Scandalul legat de fraudele electorale din comuna Ştefăneşti (judeţul Ilfov), unde au existat acuzaţii că s-ar fi cumpărat voturi, se află încă pe masa procurorilor Parchetului General. Potrivit procurorului Minodora Basma, purtătorul de cuvânt al Parchetului Buftea, dosarul „Ştefăneşti“ a fost deschis în iunie anul acesta de anchetatorii ilfoveni, care însă l-au trimis Parchetului General după o lună de investigaţii. Ancheta în acest caz a început după ce candidaţii la postul de primar al comunei - Anghel Rababoc (PNG) şi Aurel Pîrvu (PSD) - s-au acuzat reciproc că ar fi cumpărat alegători.

Citiţi şi: Ghid de fraudare a alegerilor, marca PC Scandal la Ştefăneşti