Frăție de 20 de milioane de euro: Orban - Dragnea - Tăriceanu

Camera Deputaților a schimbat trei cuvinte din legea finanțării partidelor. În 2018, formațiunile parlamentare vor primi de la bugetul de stat mai mulți „bani de buzunar” decât au încasat în ultimii zece ani la un loc

Parlamentarii partidului condus de Ludovic Orban au votat cot la cot cu partidele aflate la putere: social-democrații lui Liviu Dragnea, liberaldemocrații lui Călin Popescu Tăriceanu și maghiarii conduși de Kelemen Hunor.

Președintele PNL, Ludovic Orban, face opoziție la PSD, dar parlamentarii liberali au votat alături de PSD-iști pentru liniștea buzunarului partidului. FOTO: MARIUS VLAD

Liniștea portofelului

Trezorierul PSD, deputatul Mircea Drăghici, a depus în Senat, în data de 4 mai 2017, o propunere legislativă de modificare a legii finanțării partidelor. În acest moment, partidele care au intrat în Parlament și cele care au obținut peste 50 de consilieri județeni în alegerile locale primesc în fiecare lună o „subvenție” de la bugetul de stat, adică zeci de mii de euro cu titlu gratuit pentru funcționarea formațiunii politice. Acești bani pot fi cheltuiți pentru transport, chirii, sondaje, salarii, avocați.

Legea actuală prevede că „suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat”. Trezorierul PSD a propus să fie introdus în lege și un prag minim de 0,02% astfel încât partidele să își asigure liniștea financiară.

Trei cuvinte

În comisiile senatoriale pentru administrație publică și cea juridică, senatorul PSD Marian Pavel a introdus un amendament potrivit căruia suma pe care partidele o primesc de la bugetul de stat nu se va mai calcula din „veniturile prevăzute în bugetul de stat”, ci din „produsul intern brut” și pragul minim devine 0.01%. 

Pe 27 noiembrie, plenul Senatului adoptă modificarea cu 83 de voturi „pentru”, niciun vot împotrivă și 10 abțineri. Pe 19 decembrie, marți, plenul Camerei Deputaților a adoptat la rândul ei modificările, în calitate de cameră decizională, cu 222 de voturi pentru, 23 de voturi contra și 6 abțineri. Deputații PNL, PSD, ALDE, UDMR și cei ai minorităților naționale au fost cei care au adoptat proiectul. PMP s-a abținut, USR a votat împotrivă. Legea se află acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis și intră în vigoare după ce se publică în Monitorul Oficial.

Robinetul

Modificarea se traduce în felul următor, din calculele EVZ bazate pe proiectul pe buget trimis în Parlament de Guvern și pe datele oficiale de la Autoritatea Electorală Permanentă: pe actuala lege, partidele au primit în 2017, în total, 32.082.000 de lei de la bugetul de stat. Pe noua variantă a legii, minimum 0,01% din PIB, anul viitor vor intra în conturile partidelor minim 90.785.200 lei (aproximativ 20 de milioane de Euro). Adică de trei ori mai mulți bani decât primesc în prezent. Explicația: PIB-ul din care se va calcula suma de bani pentru partide este mai mare decât veniturile la bugetul de stat din care se calcula procentul în vechea formă a legii. Cei 20 de milioane de Euro de la bugetul de stat se vor împărți între PSD, PNL, USR, ALDE și PMP, astfel: PSD-ului îi revine peste 50% din sumă, PNL primește peste 25% din bani, USR aproape 8%, ALDE ia peste 6%, iar PMP va primi peste 4%.

După pofta liderilor

Partidele au voie să cheltuiască banii de la bugetul de stat pentru sondaje de opinie, consultanță politică, producția și difuzarea de spoturi publicitare, „presă și propagandă” sau „organizarea de activităţi cu caracter politic”. Tot din bugetul de stat partidele își acoperă deplasările în țară și în străinătate, cheltuielile de protocol, își plătesc benzina, își întrețin și își repară mașinile. Prin finanțarea de la buget, partidele își mai plătesc angajații, pot cumpăra mobilă, plătesc chiriile și utilitățile de la sediile de partid, își acoperă abonamentele la telefon și internet și își plătesc avocați. De acești bani dispune, arbitrar, conducerea fiecărui partid. „Eficienţa şi oportunitatea acestor cheltuieli se hotărăsc de organele de conducere ale partidelor politice, potrivit statutului lor şi dispoziţiilor legale”, prevede legea.

Gorghiu aduce PSD un bonus de 700.000 de lei

Parlamentarii au mai strecurat în legea finanțării partidelor și o altă prevedere, introdusă la Senat de fostul președinte PNL Alina Gorghiu. „Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată – și aici este singurul cuvânt pe care-l introduc – <dublu> proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei”, a spus aceasta. Adică partidele care au parlamentari și aleși locali de sex feminin să primească mai mulți bani de la buget.

Ce înseamnă această modificare?

Trezorierul PSD Mircea Drăghici (foto sus) a declarat, miercuri, pentru EVZ, că partidul a făcut deja calculele estimative privind aplicarea noii legi. Dintre partidele politice, PSD are cele mai multe femei alese în scrutinele din 2016. „PSD iese cel mai bine. La noi va crește cu 1,5% valoarea subvenției față de ce primim deja”. Din calculele realizate de EVZ pe noua formulă a legii, asta înseamnă că la anul PSD va primi un bonus de aproape 700.000 de lei în urma acelui „singur cuvânt” propus de Gorghiu.