Frăția topoarelor. Milionarul care tăia păduri ca să vâneze tigri și lei în Africa

Frăția topoarelor. Milionarul care tăia păduri ca să vâneze tigri și lei în Africa

Afaceristul Traian Larionesi a reușit să devină primul tăietor al pădurilor prin șpaga pe care o oferea reprezentanților Romsilva Bistrița și șefilor Poliției

Traian Larionesi, unul dintre milionarii puțin cunoscuți ai României, obișnuia să dea mită pentru a tăia pădurile Romsilva, activitate care îi asigura finanțarea unor partide de vânătoare extravagante în Africa și Alaska. Când nu vâna elani și tigri pe alte continente, o făcea pe domeniile sale din Bistrița-Năsăud.

„Regele” defrișărilor

Dacă austriecii de la Holzindustrie Schweighofer ocupă primul loc la prelucrarea lemnului, SRL-ul lui Larionesi - Frasinul este, conform cifrei de afaceri raportate la Ministerul de Finanțe, cel mai mare explorator forestier. În fața sa este doar Romsilva, regia de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a ajunge la porecla de prim „fierăstrău al codrilor”, Larionesi a apelat la mi tuirea angajaților statului, conform anchetelor procurorilor Direcției Na ționale Anticorupție (DNA). Pentru a câștiga dreptul să taie pădurile Romsilva și să comercializeze lemnul, Larionesi i-a oferit bani și partide de vânătoare directorului Romsilva Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan. În schimb, firma lui Larionesi - Frasinul - a primit 84 din cele 123 de contracte de exploatare a pădurilor, între 2010 și 2012. Prețul oferit de milionar a fost de 3,9 milioane de lei.

Imperiul din Anieș

În plus, Larionesi a cumpărat, în 2013, și lemn exploatat de Romsilva la un preț sub cel al pieței. „Profitul nerealizat la bugetul Romsilva, ca urmare a acțiunilor oneroase derulate de Ivan Gheorghe și Larionesi, este de 3 milioane de lei”, au estimat procurorii DNA.

FOTO: Traian Larionesi

Deși nu apare în topurile de specialitate, Larionesi și-a ridicat un adevărat imperiu, cu „capitala” în satul Anieș, pe baza afacerilor forestiere și a construcțiilor.

„Fierăstrăul codrilor” este și un cunoscut al politicienilor Ioan Oltean (deputat PNL) și Radu Emil Moldovan (președintele PSD al CJ Bistrița-Năsăud). Și Victor Ponta a fost prezent, în octombrie 2014, la inaugurarea unei lucrări de șapte milioane de lei a lui Larionesi.

Protecție

Șoferii societății Frasinul aveau statut privilegiat în fața legii. Detaliile apar în dosarul în care șefii Poliției Locale au fost acuzați de corupție. „Inspectorul șef Mureșan Ioan Ovidiu făcea presiuni asupra agenților de Poliție Rutieră și a agenților de ordine publică, cu aviz de la Poliția Rutieră, în sensul neconstatării unor contravenții sau infracțiuni cu privire la Larionesi Traian”, a povestit ofițerul Sorin Harapașcu. Agentul Daiana Maria a declarat la DNA că, în noiembrie 2013, pentru că a reținut permisul de conducere al unui angajat de la Frasinul a fost amenințată telefonic de Larionesi, după care a fost amenințată și de către Mureșan. Acesta i-a transmis că ,,la întoarcerea din concediul de creștere a copilului, să nu mă mai găsească pe funcție de agent la Poliția Rutieră”, solicitându-i să se mute la Poliția Rurală sau să părăsească Poliția.