Frăţia Musulmană, cea mai puternică grupare de opoziţie din Egipt, colaborează cu Hamas pentru a-şi spori influenţa în ţara cuprinsă de proteste, spre îngrijorarea SUA şi a Israelului, notează o analiză a Stratfor, citată de International Business Times.
Frăţia Musulmană beneficiază practic de haosul instalat în oraşele egiptene, după retragerea poliţiei din anumite zone ale ţării. Organizaţia a constituit grupuri însărcinate cu protejarea proprietăţii publice, ameninţată de actele de vandalism. În acelaşi timp, Frăţia furnizează protestatarilor mâncare şi le oferă primul ajutor după ciocnirile cu forţele de ordine. Creşterea influenţei Frăţiei Musulmane îngrijorează SUA şi Israelul, notează agenţia privată de informaţii Stratfor. Stratfor susţine chiar că, potrivit unor informaţii neconfirmate, securitatea la graniţa Egiptului cu Fâşia Gaza nu mai este asigurată şi mai mulţi militanţi Hamas înarmaţi au intrat în Egipt. Oficial, Mişcarea Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat azi închiderea terminalului Rafah, de la frontiera cu Egiptul, pe motiv că funcţionarii egipteni şi-au părăsit posturile în urma violenţelor din ţara lor.
De asemenea, locuitori ai oraşului de frontieră Rafah au precizat că tranzitul mărfurilor de contrabandă a fost suspendat în tunelurile de sub frontieră din cauza revoltei populare din Egipt. Locuitorii din Gaza au început să facă provizii de carburanţi, potrivit unor martori. Marea necunoscută Frăţia Musulmană rămâne cea mai importantă grupare de opoziţie, iar comentatorii încearcă încă să ghicească rolul pe care această organizaţie l-ar putea juca în viitor.
Frăţia Musulmană, constituită în 1928 în Egipt, înainte de a se extinde în alte ţări, urmăreşte islamizarea societăţii şi introducerea Sharia. Iniţial, mişcarea a fost implicată în acţiuni violente, antiguvernamentale. Potrivit Consiliului pentru Relaţii Externe, influentul think-tank american, grupări precum Hamas şi al-Qaeda au legături ideologice şi istorice cu Frăţia Musulmană. În ultimele decenii, organizaţia a anunţat că renunţă la violenţă şi că va participa la viaţa politică.
Gruparea este interzisă în Egipt, iar membrii ei sunt urmăriţi de poliţie şi deseori arestaţi. În 2005 totuşi, mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiei au reuşit să intre în parlament, pe locurile independenţilor. La legislativele din 2010 însă, Frăţia a pierdut toate mandatele.
În trecut, gruparea a reuşit să adune în stradă mulţimi foarte mari, la demonstraţii împotriva războiului din Irak sau a incursiunii israeliene în Gaza. La începutul protestelor, Frăţia Musulmană a anunţat totuşi că nu se va implica oficial în proteste, în ciuda acuzaţiilor lansate de guvern în acest sens.