X

Furt de 1,7 milioane de euro. Francezii îl vor la închisoare pe Fratele Hazamat din Vaslui

Autor: AlinBrăileanu / Data publicarii: 19-04-2019 11:04

Fratele Hazamat, un pastor din Vaslui, a ajuns în atenția francezilor. Anchetatorii au cerut instanței din Iași arestarea și extrădarea a patru țigani din Vaslui.

Aceștia fac parte dintr-un grup care a pus la cale un furt de 1,7 milioane de euro ce a oripilat opinia publică din Franța. Întocmeau sute de dosare de ajutor social false, luau banii și îi trimiteau în România unde erau investiți în proprietăți imobiliare. Trei membri ai rețelei sunt în pușcărie în Franța încă de anul trecut, scrie reporteris.ro.

Pe 17 aprilie, în urma emiterii unor mandate europene de arestare și a unor percheziții ale DIICOT Vaslui, Curtea de Apel Iași i-a arestat, pentru 30 de zile, pe patru membri ai unei celebre rețele de fraudare a ajutoarelor sociale din Franța.

Tincuța Sandu (fostă Florea), Irina Sandu (fostă Fotache), Virgil Sandu și Hazamat Sandu, toți din Vaslui, au fost ridicați la solicitarea Tribunalului de Mare Instanță din Valenciennes. Mandatul european de arestare a fost emis de procurorul Emilie Julien pe 16 aprilie.

Acuzațiile, conform Codului Penal al Franței, sunt de „escrocherie în bandă organizată”, „fals: modificarea frauduloasă a adevărului într-un act”, „utilizarea falsului în acte”, „fals într-un document administrativ care stabileşte un drept, o identitate, o calitate sau o acordare a unei autorizaţii”, „ascunderea unei crime în bandă organizată”, „spălare de bani agravată: ajutor în bandă organizată la justificarea neadevărată de origine a bunurilor sau veniturilor de autorul unei infracţiuni”, „nejustificarea de resurse (fonduri) în bandă organizată”. Pentru aceste infracțiuni, pedepsele în Franța sunt de peste 10 ani de închisoare.

Instanța ieșeană a dispus arestarea celor patru pentru 30 de zile, perioadă în care se va proceda la realizarea extrădărilor.

Cei patru membri ai rețelei arestați la Iași au fugit din Franța în octombrie 2018, atunci când autoritățile au făcut primele arestări ale altor membri ai rețelei. Magistrații francezi au explicat atunci că țiganii întocmiseră, în 2017, peste 1.200 de dosare false pentru a obține alocații familiale și alte ajutoare sociale oferite de Statul francez. Prejudiciul a fost calculat la 1,7 milioane de euro, scrie reporteris.ro.