Franțuzoiul Dacian Cioloș va reprezenta România sau va sluji Franța?

Franțuzoiul Dacian Cioloș va reprezenta România sau va sluji Franța?

Încă o dată, Dacian Cioloș a ajuns ceva, fără ca cetățenii țării lui, România, sau ai țării de adopție, Franța, să fi pus vreo ștampilă direct pe numele său. De această dată, câțiva oameni însă l-au ales ceva, dar doar după ce o personalitate politică s-a dat la o parte și astfel româno-francezul a devenit liderul Grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Grupul este recent alcătuit pe ruinele răposatului Grup ALDE și este al treilea ca pondere în legislativul european, după Grupul Partidului Popular European(PPE) și Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților(S&D). O scurtă paranteză, Grupul ALDE a fost rebotezat Grupul Renew Europe, ca să nu mai existe cuvântul „liberal” în denominația grupului, pentru că el dă fiori francezilor de la En Marche, adică lui Emmanuel Macron. Astfel, 36 de partide politice din 22 de țări(98 de eurodeputați), care se considerau a fi întratât de liberale și de democrate încât orientarea lor să apară în denumirea grupului, au acceptat să se numească Renew Europe, adică „reînoim Europa”, un fel de „haideți să haidem”, doar ca să facă pe plac unui partid cu un nume la fel de ridicol, mai potrivit pentru un titlu de poezie revoluționară, La Republique En Marche (10 euro-deputați), adică „republica în mișcare”. Orientarea acestui partid a fost la fel de edificatoare ca și numele ales, încă din capul locului, de la înființarea sa în anul 2016, atunci când inventatorul, Emmanuel Macron, l-a definit a fi o mișcare progresivă, care unește atât stânga, cât și dreapta politică. Clar, da? Deci, cu „republica în mișcare” „reînnoim Europa” de la stânga la dreapta.

Cum spuneam, ca asta să se întâmple, ca Dacian Cioloș să aibă din nou un job, să câștige din nou un „salar” frumușel, franțuzoaica Nathalie Loiseau, candidata cotată drept favorită până în ultima clipă, a ieșit din cursă cu doar câteva zile înainte de momentul decisiv.

Pentru Dacian Cioloș, un agronom cu liceul agricol „la bază” care nu a coordonat în viața lui nici măcar o echipă de prășitori cu sapa, este adevărat, nepot al unui fost șef de serviciu de informații și cu o nevastă franțuzoaică la dosar, cu pedigree în Externele franceze, s-a dat prompt la o parte un politician serios, cu carte și performanțe profesionale serioase. Nu a părut să conteze o carieră strălucitoare, așezată pe specializări în științe politice și limbă chineză, carieră în care franțuzoaica a funcționat ca diplomat în mai multe reprezentanțe ale statului francez din mai multe țări, printre care Indonezia și SUA, a deținut posturi de conducere în Ministerul de Afacerilor Străine, după care a fost directorul Școlii Naționale de Administrație și din 2017, a devenit ministru al afacerilor europene, până la alegerile europarlamentare din acest an, la care a candidat cu succes din partea En Marche. Întâmplare? Nu cred!

Ne puteți urmări și pe Google News

Franțuzoaica a făcut ceea ce a trebuit să facă! Colegul ei, europarlamentarul Jean Arthuis, fost ministru de finanțe francez și actual șef al Comisiei pentru Bugete din PE, a fost cât se poate de elocvent, atunci când a scăpat porumbelul pe Twiter: „Înțeleaptă decizie a lui Nathalie Loiseau, renunțarea la candidatura pentru președinția grupului Renew Europe, ex ALDE. Românul Cioloș Dacian, fost premier și fost comisar pentru Agricultură ar trebui să joace aici un rol important”.

Exact, monsieur Arthuis, comment vous dites, este fix așa cum spuneți, Dacian Cioloș va trebuie să joace acolo, la Bruxelles, „un rol important”. Să nu fiți îngrijorat! A mai jucat roluri importante și când a fost trimis la studii, în Franța, și când s-a întors și a fost detașat de colo-colo, pe unde era nevoie, cum ar fi de la Tăriceanu la Băsescu, și când a fost trimis în misiune, la Bruxelles. Rolul jucat acolo, acela de comisar european pe probleme de agricultură, a avut o premieră lipsită de orice echivoc, în octombrie 2009. Atunci, Franța l-a sprijinit pe Dacian Cioloș pentru ocuparea postului atât de pe față, încât i-a scos din sărite până și pe calmii britanici. Aceștia au taxat manopera cu o ironie deloc diplomatică: Franța va avea doi comisari europeni, Michel Barnier, dar și Dacian Cioloș. A durut, dar a trecut! Ceva mai târziu, încă o misiune, încă un rol important primit, atunci când după Colectiv a fost transferat în interes de serviciu înapoi, la București, pe post de premier al Guvernului Meu.

Așadar, peste tot a jucat roluri foarte importante, și ca român, și ca francez adoptat. Niciodată nu a dezamăgit, a jucat întotdeauna bine rolurile care i-au fost repartizate, a fost convingător! Unii civili chiar l-au crezut!