Franţa: ministrul de externe s-a plimbat cu avionul unui afacerist tunisian

Franţa: ministrul de externe s-a plimbat cu avionul unui afacerist tunisian

Michèle Alliot-Marie, ministrul francez de externe, este acuzată că a folosit avionul privat al unui afacerist tunisian despre care se spune că ar fi fost apropiat de clanul dictatorului Ben Ali, înlăturat recent de la putere. Dezvăluirile publicaţiei Le Canard Enchaine reprezintă o nouă problemă pentru Alliot-Marie. Cu doar trei zile înaintea fugii din Tunisia a lui Ben Ali ea îi propunea acestuia o cooperare în domeniul securităţii, motiv pentru care a fost aspru criticată în Franţa.

Un purtător de cuvânt al ministrului a confirmat pentru publicaţia franceză că Alliot-Marie, partenerul său şi câteva rude au zburat cu avionul omului de afaceri Aziz Miled anul trecut, în decembrie, între Hammamet şi Tabarka, într-un moment în care protestele antiguvernamentale din Tunisia începuseră deja.

Le Canard Enchaine scrie că omul de afaceri Aziz Miled, care deţine compania aeriană Nouvelair, era apropiat de clanul Ben Ali şi avea legături de afaceri cu cumnatul dictatorului, Belhassen Trabelsi. Un consilier al ministrului de externe a declarat însă că Aziz Miled era de fapt o victimă a clanului Ben Ali, căruia a trebuit să-i cedeze 20% din acţiunile companiei.

Două documente par totuşi să contrazică poziţia ministerului, potrivit căruia Aziz Miled era persecutat de regim. Unul dintre ele, notează Le Monde, este o listă cu oameni de afaceri tunisieni ale căror conturi din Elveţia sunt blocate, ca urmare a legăturilor lor de afaceri cu clanul Ben Ali. Aziz Miled se află pe lista redactată pe 19 ianuarie. Al doilea document este o scrisoare din 2008 prin care mai multe personalităţi tunisiene, printre care şi omul de afaceri, îşi exprimau sprijinul pentru o nouă candidatură a lui Ben Ali la prezidenţialele tunisiene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Michèle Alliot-Marie se află deja într-o situaţie neplăcută şi este criticată pentru că a încercat să sprijine regimul tunisian până în ajunul fugii lui Ben Ali. Într-un interviu acordat publicaţiei "Le Journal de Dimanche", Alliot-Marie a făcut câteva precizări.„Se trăgea cu gloanţe adevărate, mureau oameni. Pentru ca astfel de situaţii să nu se repete, eu am spus că suntem gata să ajutăm la pregătirea forţelor de ordine tunisiene, aşa cum facem cu alte ţări, pentru menţinerea ordinii, veghind la cruţarea vieţilor omeneşti”, a explicat ministrul de externe.