Evenimentul Zilei > International > Franța lui Macron, PARALIZATĂ în fața ISLAMULUI RADICAL
Franța lui Macron, PARALIZATĂ în fața ISLAMULUI RADICAL

Franța lui Macron, PARALIZATĂ în fața ISLAMULUI RADICAL

O comisie senatorială pune în lumină incapacitatea autorităților franceze de a contracara salafismul și integrismul musulman.

Un raport alcătuit de o comisie senatorială referitor la ameninţarea teroristă în Franţa scoate în evidenţă caracterul „endogen” al acesteia şi exprimă „puternice îngrijorări pentru viitor”, denunţând în special „inacţiunea vinovată” a autorităţilor în faţa pericolului salafismului, curent radical al islamului, transmite AFP, citată de Agerpres
 

Comisia de anchetă privind „organizarea şi mijloacele serviciilor statului pentru a face faţă evoluţiei ameninţării teroriste după căderea Statului Islamic” ia notă de întărirea şi adaptarea mijloacelor statului francez, dar consideră că „gestionarea ameninţării teroriste suferă de deficienţe reale”.

 

Comisia a fost condusă de senatorii Bernard Cazeau (partidul prezidenţial La République en Marche-LREM) şi Sylvie Goy-Chavent (Uniunea Centristă).

 

Documentul se referă în special la „salafismul şi integrismul musulman care alimentează ameninţarea internă”, în legătură cu care autorităţile avertizează în mod regulat şi care s-a tradus, de la mijlocul anului trecut, în trei atacuri în oraşele Marsilia, Trebes/Carcassonne şi Paris.

 

„Lipsa de curaj conduce prea adesea la închiderea ochilor în privinţa locului salafismului în Franţa, în timp ce unii indivizi supravegheaţi nu sunt împiedicaţi întotdeauna să treacă la acţiune”, a constatat comisia de anchetă.

 

Criticând „inacţiunea vinovată a puterilor publice”, senatorii reclamă „o declaraţie politică puternică, care să denunţe cu claritate salafismul drept inamic al valorilor Republicii”.

 

Citând date ale serviciilor de informaţii, senatorii afirmă că salafismul ar deţine în Franţa în jur de 130 de lăcaşuri de cult şi între 40.000 şi 60.000 de adepţi.

 

Raportul comisiei de anchetă prezintă o listă de 63 de propuneri în materie de informaţii, organizare penitenciară, legislaţie penală şi cooperare internaţională, pentru ameliorarea răspunsului statului francez la ameninţarea teroristă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.