Franța își pune turban: Republica lui Macron se islamizează într-un ritm galopant

Franța își pune turban: Republica lui Macron se islamizează într-un ritm galopant

Un studiu realizat de Ifop pentru Comitetul Laicității Republicii, publicat în această dimineață, demonstrează prăpastia tot mai adâncă între francezi și musulmanii din Franța.

„Astăzi, trăim unii lângă alții, mă tem ca mâine să nu trăim față în față”, avertiza la începutul lui octombrie 2018 Gérard Colomb, înainte de a demisiona din funcția de ministru de Interne.

După cum comentează Valleurs Actuelles, acest „mâine” pare să nu fie departe. Mai mult ca niciodată, musulmanii care trăiesc în Franța – și nu doar islamiștii – par să aspire la un mod de viață radical francezilor în țara cărora s-au așezat.

De asemenea, este evident că discursul în favoarea laicității pe care Emmanuel Macron l-a repetat până la sațietate în ultimii ani pare să nu aibă nici un ecou și nici un efect.

Ne puteți urmări și pe Google News

Teroriștii nu sunt repudiați

Directorul politic al Ifop avertizează:

„Astăzi, unii au tendința de a-i prezenta pe teroriștii islamiști drept niște «lupi singuratici», niște integriști a căror viziune literală și radicală a Coranului nu este deloc reprezentativă pentru ceilalți musulmani. Dacă această cercetare nu măsoară și sprijinul la recurgerea «legitimă» la violență, ea arată totuși că o parte importantă a tineretului musulman împărtășește cu islamiștii ideea că preceptele dictate de religia lor trebuie să primeze în fața dreptului francez. Vedem așadar că acțiunile de acest fel (teroriste) își au originea într-un bazin ideologic integrist, care este, cu sigurantă, minoritar în ansamblul musulmanilor, care care marchează un număr de adepți foarte ridicat în rândul tinerilor.”

Cutremurător este că atentatele care au zguduit Franța în ultimele săptămâni nu au atenuat această tendință. Deși Ifop a pus întrebările musulmanilor înainte de decapitarea lui Samuel Paty, institutul a reușit totuși să îi întrebe din nou pe aceștia, deși pe un eșantion mai mic.

Decapitarea care nu a schimbat nimic

Kraus explică:

„Constatăm câteva evoluții în marjă, +1% ici, -1% colo, dar opiniile privind marile legi laice și raportul cu laicitatea rămân neschimbate, atentatul a schimbat prea puțin lucrurile.”

Există o ruptură și între musulmanii mai vârstnici și musulmanii cu vârste sub 25 de ani, explică directorul Ifop.

„Religia este considerată astăzi de către tineret ca făcând parte din identitate, cum este culoarea pielii, și deci nu poate fi criticată la fel ca o opinie politică, de exemplu. Asistăm la triumful noțiunii de respect asupra libertății de a critica valorile religioase ale altora.”