Franța interzice rugăciunile pe stradă. Chemările la rugăciune prin megafon sunt permise

Franța interzice rugăciunile pe stradă. Chemările la rugăciune prin megafon sunt permise

Prefectura poliției franceze a difuzat o notă privind bunele practici în materie religioasă, față de contribuabil sau între polițiști.

„Laicitatea nu se rezumă doar la toleranță sau la neutralitatea statului. Ea nu poate ignora faptul religios și este condiția respectării alegerilor personale celor mai profunde”, se arată în nota prefecturii, difuzată pe 13 ianuarie, și văzută de Le Point.

Polițiștii francezi sunt adesea depășiți de evenimente, neștiind cum să reacționeze, pentru a nu fi acuzați nici de lipsă de intervenție, nici de tolerare a unor ilegalități.

De exmplu, rugăciunile de vineri ale musulmanilor, în stradă, multă vreme permise, sunt de acum interzise. „Nu în numele laicității, ci pentru că ele constituie o utilizare repetată a spațiului public, cu tulburarea ordinii publice”, în special a circulației, arată nota respectivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procesiunile religioase vor trebui să fie anunțate în prealabil și să obțină aceleași autorizații ca pentru manifestațiile sindicale, scrie ziarul francez.

Însă chemările la rugăciune, în stradă, prin megafon, chiar și la ore târzii, nu fac obiectul interdicțiilor absolute.

„Ele pot fi totuși încadrate pentru a respecta liniștea publică, în special din punct de vedere al duratei și al intensității sonore”, arată nota.

Un contribuabil nu poate emite pretenția ca poliția să se adapteze convingerilor sale religioase. Totuși, mesele servite în arest trebuie să țină cont de interdicțiile alimentare legate de diferitele religii.

În ceea ce privește relațiile cu colegii, un polițist trebuie să rămână neutru. Nota detaliază: „O sală neocupată dintr-un comisariat este folosită drept cameră de rugăciune? Neutralitatea este obligatorie în întregul serviciu: birouri, vestiare, vehicule.”

De asemenea, unui funcționar al poliției îi este interzis să invoce convingerile sale religioase pentru a refuza să strângă mâna colegilor săi de sex feminin.

În ceea ce privește ținuta, agentul nu trebuie să-și expună convingerile religioase, indiferent care sunt ele.

Expunerea convingerilor religioase pe Facebook în ținută de polițist este interzisă.

Polițistul trebuie să fie permanent disponibil. El nu poate refuza să muncească „pentru că duminica este slujbă”, să plece într-o intervenție „pentru că este ora de rugăciune” sau să primească o plângere „pentru că este sabatul”.

În același timp, prezicează directiva, „agenții publici nu pot fi lezați în timpul programului din cauza credințelor lor”.

Dacă în general prevederile din nota citată par de bun simț, situația este în realitate mult mai complicată.

Iată de pildă cazul atacului cu cuțitul din octombrie 2019, avându-l ca autor pe Mickael Harpon, un funcționar de poliție convertit la islam care și-a ucis patru colegi în prefectura poliției din Paris.

Mai mulți polițiști, în prezent suspendați deoarece sunt suspectați de radicalizare, au făcut plângeri la tribunal și au sesizat platforma Signa Discri, creată de Direcția Națională a Poliției Naționale, pentru semnalarea actelor de discriminare.