Evenimentul Zilei > International > Franţa în ALERTĂ: ”Ucideţi alegători şi pe candidaţi!”, este ameniţarea ISIS pentru votul de duminică.
Franţa în ALERTĂ: ”Ucideţi alegători şi pe candidaţi!”, este ameniţarea ISIS pentru votul de duminică.

Franţa în ALERTĂ: ”Ucideţi alegători şi pe candidaţi!”, este ameniţarea ISIS pentru votul de duminică.

La mai puţin de 48 de ore de la deschiderea urnelor pentru balotajul de la prezidenţialele franceze, ISIS, în ultimul număr al revistei sale Rumiyah a amintit ''oricărui bun musulman datoria de a ucide candidaţii, electorii, personalul din secţiile de votare, incendierea tuturor simbolurilor idolatriei''.

O armă automtă, două pistoale şi praf de puşcă au fost găsite în apropierea de baza militară de la Evreux, la nord de Paris, unde a fost arestat un fost militar de 34 de ani suspectat de radicalizare islamică.

În text nu sunt amintite numele celor doi rivali, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen. Rumiyah justifică uciderea candidaţilor şi a electorilor explicând că oricine va participa la vot ''este un necredincios''. Pe coperta ediţiei franceze se vede o mână introducând un plic în urnă, cu totul acoperită de flăcări.

Francezii îşi aleg duminică noul preşedinte al Republicii, optând între Marine Le Pen şi Emmanuel Macron. Dar ajunul votului este deja pătat de o alarmă îngrijorătoare, aceea de terorism de provenienţă islamică, care izbucneşte când încă n-a dispărut emoţia după ultimul atac din 20 aprilie de pe Champs Elyseess din Paris. Într-o acţiune fulger a poliţiei în apropiere de baza militară Evreux, la nord de Paris, a fost arestat un bărbat de 34 de ani. Este vorba de un ex soldat, care din 2014 era ţinut sub strictă supraveghere fiind suspectat de radicalizare islamistă.

Bărbatul ar avea un ''profil psihologic foarte instabil''. În maşina sa a fost găsit un steag al ISIS, Coranul şi unele dovezi ale jurământului de credinţă faţă de gruparea jihadistă. La puţine ore până la începerea votării, soseşte deci o altă probă de înalt nivel de alertă legată de posibile ameninţări teroeiste. Printre altele, într-un tufiş alături de baza militară de la Evreux, au fost găsite nişte arme: două pistoale, o armă automată şi praf de puşcă. Asupra cazului acţionează brigada antiterorism.

În duelul Tv, scrie Il Giornale, cu trei zile înaintea votului, Marine Le Pen a afirmat că Macron ''este de partea integraliştilor islamici''. Pentru a-şi putea valida acuzaţia candidata Frontului Naţional a citat maliţioasă cazul exponentului mişcării En Marche, Mohamed Saou, şef al organizaţiei mişcării în Val-D'Oise din noiembrie 2016, căruia Macron i-a cerut demisia pe 6 aprilie din pricina apropierii sale de mişcarea islamistă ''Indigenes de la Republique''.

Replica lui Macron a fost seacă: '' Dvs. sunteţi moştenitoarea unui partid de extremă dreapta, a unui sistem care suflă vântul înspăimântării francezilor de mulţi ani. Sunteţi purtătoarea spiritului celui înfrânt. Spre deosebire de dvs. la mine domină spiritul învingătorului, al cuceritorului. Dvs. semănaţi printre francezi lipsa de încredere şi spaima terorii''.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: