Evenimentul Zilei > International > Franța, bulversată de „Vestele Galbene”. Mai multe persoane au fost reținute
Franța, bulversată de „Vestele Galbene”. Mai multe persoane au fost reținute

Franța, bulversată de „Vestele Galbene”. Mai multe persoane au fost reținute

Franța a fost din nou afectată, sâmbătă după-amiază, de proteste ale mişcării „Vestele galbene”. Au existat și momente mai tensionate între protestatari și forțele de ordine, câteva persoane mai recalcitrante fiind ridicate de polițiști.

Potrivit presei franceze, zeci de protestatari s-au adunat în Piaţa Republicii din Paris, în pofida interdicţiei impuse de autorităţi în contextul pandemiei. Zece protestatari au fost amendaţi, iar cel puţin doi au fost reţinuţi, anunţă Poliţia franceză.

Proteste similare au avut loc în oraşele Montpellier şi Toulouse.

În oraşul Toulouse a fost organizată şi o contramanifestaţie a activiştilor anticapitalişti, la apelul primarului Jean-Luc Moudenc, membru al formaţiunii Republicanii (dreapta), informează Agenţia France-Presse. „Ne aflăm aici pentru a spune că este iresponsabil ca «Vestele galbene» să organizeze manifestaţii în contextul riscurilor de contagiere şi este iresponsabil să fie blocate magazine”, a declarat Philippe Léon, membru al unei asociaţii a comercianţilor.

Mişcarea „Vestele galbene”, care denunţă erodarea nivelului de trai din Franţa, a lansat apeluri pentru organizarea de proteste în acest weekend în principalele oraşe din Franţa. Autorităţile au interzis orice adunare de persoane, în contextul măsurilor antiepidemice, consemnează stiridiaspora.ro.