Evenimentul Zilei > Actualitate > Franța a trimis o altă Statuie a Libertății către SUA. Unde va fi amplasată şi cu ce scop. FOTO
Franța a trimis o altă Statuie a Libertății către SUA. Unde va fi amplasată şi cu ce scop. FOTO

Franța a trimis o altă Statuie a Libertății către SUA. Unde va fi amplasată şi cu ce scop. FOTO

Cunoscută drept „sora mai mică”, statuia este o versiune a originalului și are o înălțime de 3 metri și cântărește 450 de kilograme.

În ciuda diferenței de înălțime, se spune că sora mai mică este o replică exactă a Statuii Libertății și a fost realizată folosind modelul original din 1878.

Statuia a fost realizată în 2009 și a fost instalată la Muzeul Național de Arte și Meserii (CNAM) din Paris în 2011, unde rămăsese de atunci.

Cu toate acestea, sora mică a fost împachetată luni, 7 iunie, pentru a începe călătoria către state. Statuia va fi ridicată pe Ellis Island pe 1 iulie și va rămâne până pe 5 iulie. Statuia va fi urcată pe o navă în orașul portuar Le Havre pe 19 iunie, unde se va îndrepta apoi spre New York .

Olivier Faron, administrator general al CNAM, a declarat într-un comunicat: Statuia simbolizează libertatea și lumina din întreaga lume. Vrem să transmitem un mesaj foarte simplu: prietenia noastră cu Statele Unite este foarte importantă, mai ales în acest moment. Trebuie să o păstrăm și să ne apărăm prietenia”.

Statuia nu va rămâne la New York, ci va ajunge în cele din urmă în faţa reședinței ambasadorului francez la Washington DC, unde va rămâne timp de 10 ani.

Statuia Libertății a fost ridicată pentru prima dată la New York în 1886 și a fost un dar din partea Franței  Istoricul francez André Kaspi a spus că donarea inițială a venit într-un moment în care cele două țări „se îndepărtau încet”.

Statuia este plină de simbolism: se spune că cele șapte vârfuri din coroana sa reprezintă razele soarelui care se extind în jurul lumii, în timp ce tableta pe care o deține este inscripționată cu data independenței Americii. Lanțurile sparte în jurul picioarelor sale reprezintă, de asemenea, abolirea sclaviei în SUA.

Franța a finanțat statuia însăși, în timp ce America a plătit pentru piedestalul pe care stă. Deasupra acestui piedestal, Statuia Libertății atinge o uimitoare înălţime de 93 de metri şi a fost concepută de Eugène Viollet-le-Duc, proiectată de Gustave Eiffel și sculptată de Auguste Bartholdi. A fost oferită pentru a sărbători centenarul declarației de independență a Statelor Unite, deși nu a fost inaugurată decât zece ani mai târziu, în 1886.

Statuia Libertăţii, Tulburările, Politic

Frédéric-Auguste Bartholdi, sculptorul statuii originale, a ales să o amplaseze pe fosta insulă numită Bedloe – acum cunoscută sub numele de Liberty Island, scrie unilad.