Franklin Templeton, despre 2012: Alegerile ar putea perturba reforma. Cum ar putea creşte România?

Reprezentanţii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, consideră că alegerile care vor avea loc în acest an ar putea perturba "într-o oarecare măsură procesul de reformă şi ar putea crea un anumit efect de incertitudine", spun aceştia într-un mesaj referitor la perspectiva anului 2012. Pe termen lung, însă, alegerile din 2012 vor contribui la consolidarea democraţiei, adaugă aceştia.

Potrivit lui Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, şi lui Greg Konieczny, vicepreşedintele executiv al Franklin Templeton Investment Management Limited Bucharest şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, România a luat deja "medicamentul amar " aplicat de FMI şi este, din acest motiv, bine poziţionată pentru accelerarea creşterii economice în anii următori.

Ei mai susţin că 2012 poate fi un an dificil, din cauza problemelor din zona euro, dar, odată ce aceste probleme se ameliorează, economia României ar putea fi prima care iese din criza europeană cu o creştere economică puternică. Majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană sunt încă nevoite să aplice măsurile dificile pe care România le-a luat deja.

Acest aspect a fost deja recunoscut de agenţiile de rating, Fitch promovând anul trecut România de la BB+ la BBB-, în timp ce multe dintre ţările Uniunii Europene au fost retrogradate puternic. Se observă, de asemenea, o apreciere a situaţiei financiare solide a României pe piaţa de credit default swaps (CDS), unde cotaţia României era, la 31 ianuarie 2012, de 396,1, faţă de 344,4 pentru Bulgaria, 586,8 pentru Ungaria, 828,6 pentru Ucraina dar şi 6.060,7 pentru Grecia şi 413,8 pentru Italia.

Pe ce s-ar baza creşterea PIB

Potrivit reprezentanţilor Franklin Templeton, factorii care pot determina creşterea PIB-ului în 2012 ar fi vânzările cu amănuntul (se află momentan la un nivel scăzut, cu 20% sub vârful atins în decembrie 2008) şi proiectele importante de infrastructură (aproximativ 10 miliarde de euro, valoarea totală a obiectivelor de investiţii cu termen de finalizare începând cu 2012, potrivit informaţiilor Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii). Acestea ar trebui să vină în contrapartida unei posibile diminuări a contribuţiei exporturilor. Per total, pe baza prognozelor Guvernului şi ale FMI, PIB-ul ar trebui să crească în 2012 cu 1,75%-2,25%.

Moneda naţională, leul, şi-a arătat deja puterea relativă anul trecut, când a depăşit ca performanţă aproape toate monedele din regiune, inclusiv ale celor din Polonia, Ungaria şi Cehia. "În 2012, ne aşteptăm la continuarea întăririi leului faţă de alte monede ", mai spun cei doi oficiali.

Un an mai bun pentru bursă

Ei îşi exprimă speranţa că, pentru pieţele de capital, "2012 va fi un an şi mai interesant decât 2011", an în care Fondul Proprietatea a fost listat pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). "În plus, sperăm să asistăm la o serie de oferte publice secundare, inclusiv pentru Petrom, Transelectrica şi Transgaz, şi, cel mai important, la progrese sau la finalizarea ofertelor publice iniţiale pentru Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Aceste tranzacţii, dacă vor avea succes, ar putea transforma BVB într-un jucător regional foarte important şi ar contribui la facilitarea accesului la capital pentru companiile locale", mai adaugă reprezentanţii managerului de fond.

CITIȚI ȘI:

  • Clopoţelul Bursei sună pentru Fondul Proprietatea
  • Când va aduce roade Fondul Proprietatea?
  • Un an de la listarea la bursă a Fondului Proprietatea
  • Guvernul a aprobat strategiile de privatizare la societăţile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica