François Pinori pretindea că face operaţii cu laser

Alte două victime ale lui François Pinori, francezul care s-a dat drept medic ortoped la Timişoara, au contactat ieri poliţia pentru a depune mărturie împotriva lui.

Potrivit unor surse din Poliţia Timiş, în dosarul unui singur pacient au început cercetările, urmând ca săptămâna aceasta să fie demarate procedurile în alte şase cazuri. Tot ieri, câţiva medici care au intrat în contact cu François Pinori au povestit cum francezul îşi înşela pacienţii pretinzând că face intervenţii cu laser, proceduri inovative pentru România anului 2004. „Aşa-zisul medic nu făcea nimic din procedură“

Neurochirurgul Daniel Costea spune că a fost contactat, în vara lui 2004, de patronul Euroclinica, Eugenio del Cuore, pentru a colabora cu francezul François Pinori. După o săptămână petrecută ca asistent al falsului ortoped, neurochirurgul timiş orean s-a retras, pentru că şi-a dat seama că Pinori e un şarlatan.

„Am fost chemat să lucrez acolo şi părea ceva frumos, având în vedere că metoda de intervenţie cu laser în herniile de disc era cunoscută, dar foarte puţin practicată. Ar fi fost un plus pentru noi ca aceste intervenţii, bine făcute, să fie realizate la Timişoara. Am observat însă că aşa-zisul medic nu făcea nimic din procedură. Îi făcea pacientului o infiltraţie în zona dureroasă, astfel că acesta pleca liniştit că nu mai are dureri, dar de fapt rămânea cu afecţiunea. Nici măcar pe filmele pacienţilor nu se uita, iar aparat de radiologie sau computer tomograf în cabinet, nici vorbă să aibă. Mi-am dat seama într-o săptămână că era un şarlatan şi m-am retras din clinică“, mărturiseşte dr. Daniel Costea.

Aceleaşi suspiciuni le-a avut şi medicul neurochirurg Adrian Franţescu, care a primit şi el oferte de la echipa francezului François Pinori.

„Am ieşit din sală fără dureri“ Totuşi, printre cei peste 500 de români operaţi de Pinori între 2004 şi 2006, se numără şi pacienţi care au fost mulţumiţi de tratamentul primit. Carmen Deac, o timişoreancă în vârstă de 39 de ani, stabilită în Spania, susţine că operaţia făcută de „doctorul“ François Pinori i-a salvat viaţa.

„A fost pe 29 martie 2005. Intervenţia m-a costat 33 de milioane de lei, dar nu regret. Îmi amintesc că m-am dus cu dureri groaznice. La ora 15.30 am fost programată la intervenţie, iar după 20 de minute am ieşit din sală fără pic de dureri. Mă simt în continuare foarte bine, am reuşit să duc şi o sarcină. Am văzut foarte mulţi oameni venind la el în baston şi plecând pe picioare“, îşi aminteşte Carmen Deac.

A făcut la fel şi în Italia Francezul François Pinori, în vârstă de 65 de ani, este căutat, de doi ani, atât de poliţia română, cât şi de Fisc. Potrivit Interpol, diplomele pe baza cărora francezul a primit, pe 24 februarie 2004, certificatul de liberă practică semnat de şeful DSP din acea perioadă, erau false. De altfel, numele francezului François Pinori a fost cap de afiş al unui scandal similar în Italia, unde a făcut intervenţii chirurgicale fără a avea autorizaţiile necesare.

Daniel Costea, medic neurochirurg: "Îi făcea pacientului o infiltraţie în zona dureroasă, astfel că acesta pleca liniştit că nu mai are dureri, dar de fapt rămânea cu afecţiunea."