Doliu. A murit Franco Zeffirelli. Cunoscutul regizor italian s-a stins din viață în această dimineață la Roma, la vârsta de 96 de ani, notează ANSA.IT.

Gian Franco Corsi Zeffirelli , născut la 12 februarie 1923  și cunoscut sub numele de Franco Zeffirelli, a fost regizor și producător italian de operă, film și televiziune. El a fost, de asemenea, și senator (1994-2001) pentru partidul italian de centru-dreapta Forza Italia.

Zeffirelli s-a născut la periferia orașului Florența, Italia. El a fost rezultatul unei aventuri între Alaida Garosi, designer de modă și Ottorino Corsi, un comerciant de lână și de mătase. Deoarece ambii s-au căsătorit ulterior, Alaida nu a reușit să-și numească copilul cu numele ei. Ea l-a numit cu „Zeffiretti”, cuvât ce înseamnă „brizele mici”,  menționate în opera lui Mozart „Idomeneo”. Cu toate acestea, a fost greșit înscris în registru și a devenit Zeffirelli.

La vârsta de șase ani, mama lui a murit, iar ulterior a crescut sub auspiciile comunității expatriate englezești și a fost implicat în special, în așa-numitul grup „Scorpioni”, care a inspirat filmul semi-autobiografic „Ceai cu Mussolini (1999)”, scrie biografieonline.it.

Filmele care i-au adus celebritatea sunt: Romeo și Julieta; Frate Soare, soră Lună; Campionul; Traviata; Otello; Hamlet; Jane Eyre; Un ceai cu Mussolini; Trei frați.

Momentul de glorie al lui Zeffirelli a fost  când a prezentat doi adolescenți ca fiind Romeo și Julieta (1968). Filmul este încă extrem de popular și de mulți ani a fost adaptarea standard a piesei prezentate elevilor. Acest film a pus numele Zeffirelli „pe hartă”, deoarece nici o altă lucrare ulterioară nu a avut impactul uriaș al filmului „Romeo și Julieta”.

A fost nominalizat la premiul Oscar pentru filmele Traviata, Romeo și Julieta; a obținut patru premii David di Donatello, iar în 1999, la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, a primit Premiul special pentru contribuția sa în lumea filmului.

A făcut parte din Partidul Forza Italia. A fost membru al Senatului italian în perioada 1994-2001, reprezentând Catania.

Te-ar putea interesa și: