Decizia CCR de ieri are un singur înțeles: Președintele României nu poate desemna un candidat care să nu-și dorească să creeze o majoritate parlamentară. Care să anunțe și să se mândrească cu asta. Care să fie reprezentantul unui partid ce nu vine în Parlament de frică să nu-i treacă guvernul.

Președintele României și candidatul desemnat trebuie să facă toate eforturile ca să-și asigure o majoritate. Să aibă negocieri politice. Trebuie să se prezinte în Parlament. După care să numere bilele albe sau negre. Rezultatul va fi același, dar din punct de vedere formal Constituția a fost respectată.

Așa că rămâne întrebarea: îl va mai desemna încă o dată pe Ludovic Orban?

În noile condiții cred că nu, ar fi prea mult.

După cum nu cred că se va apela la soluția Nicolae Ciucă, ministrul Apărării. Decât dacă se va merge pe un guvern PNL-USR-PMP, plus UDMR care să treacă prin Parlament. Ceea ce ne va îndepărta foarte mult de ideea alegerilor anticipate.

Numai că marea întrebare a lui Klaus Iohannis este cum poate fi guvernată o țară în care neavând o majoritate parlamentară solidă nu poți guverna. Ca să nu mai ne amintim de momentul 1 septembrie, când ar trebui majorate pensiile.

 

 

Te-ar putea interesa și: