Evenimentul Zilei > Actualitate > Fotografiile care atentau la „prestigiul” unui liceu. De ce au fost exmatriculaţi şase elevi
Fotografiile care atentau la „prestigiul” unui liceu. De ce au fost exmatriculaţi şase elevi

Fotografiile care atentau la „prestigiul” unui liceu. De ce au fost exmatriculaţi şase elevi

Şase elevi de clasa a XII-a de la Colegiul de Informatică din Piatra Neamţ au fost exmatriculaţi după ce unul dintre ei a făcut fotografii cu ceilalţi cinci fumând sau jucând cărţi pentru un proiect extraşcolar.

Deşi cel care a făcut fotografiile a avut acordul profesorilor, iar fumatul în şcoală (fenomen prezent în toate liceele din România) nu este un motiv de exmatriculare, şase liceeni au fost forţaţi să se transfere la un alt liceu, după ce consiliul profesoral al Colegiul de Informatică din Piatra Neamţ a ajuns la concluzia că elevii au adus prejudicii imaginii liceului.
Cum s-a ajuns la exmatricularea unui elev artist
Tudor Platon, elev în clasa a XII-a, s-a înscris în decembrie la un curs de fotografie şi a ales să ilustreze tema de curs cu instantanee din viaţa de elev de liceu. Fără să fie ipocrit, Tudor şi-a prezentat colegii, în câteva fotografii, fumând şi jucând cărţi pe catedră.
La jumătatea lunii martie fotografiile au apărut pe internet şi situaţia a devenit tensionată la şcoală. Profesorii, care iniţial – spune Tudor – şi-au dat acordul pentru a fi fotografiaţi, au negat că ar fi fost de acord cu proiectul. S-a ajuns la cote paranoice, unii susţinând că totul a fost regizat şi că este o încercare a celor şase de a defăima liceul. S-a întrunit consiliul profesoral şi elevii care apăreau în fotografii fumând sau jucând cărţi, alături de cel care le realizase, au fost daţi afară din şcoală.
"Pozele acelea sunt gândite sunt premeditate şi cu rea intenţie", a declarat Georgeta Nour, profesoară de informatică la liceul cu pricina, pentru Antena 3, care a prezentat, acum două zile, cazul.

Contactat de EVZ, Tudor Platon (foto) spune că chestiunea premeditării iese din discuţie. „Nici nu m-am gândit că s-ar putea ajunge la aşa ceva. Nu am vrut să defăimez liceul, am vrut doar să surprind atmosfera de la şcoală din punctul de vedere al elevilor”. De altfel, Tudor a fost motiv de mândrie pentru liceu, datorită diplomelor primite pentru fotografiile sale.
Explicaţia oficială: daţi afară pentru că au fumat
Mai mult, conducerea şcolii a susţinut în faţa camerei de luat vederi că fotografiile sunt regizate. "Imaginile din acest proiect nu sunt imagini instantanee din activitatea şcolară", a declarat, la Antena 3, Elena Genoveva Irimia, directoarea Colegiul de Informatică.
Fiindcă nu îi puteau exmatricula pe cei şase pentru distrugerea reputaţiei liceului, profesorii şi-au motivat decizia prin două articole din regulament. Astfel, Tudor a fost dat afară pentru că ar fi făcut fotografii fără acordul profesorilor. El susţine că a avut acordul lor, doar că, după ce s-au inflamat spiritele în liceu pe acest subiect, niciunul nu a mai recunoscut asta. Ceilalţi cinci elevi au fost exmatriculaţi pentru că au fumat. Asta în ciuda faptului că, potrivit regulamentului intern, fumatul se pedepseşte cu amendă.
„Profesorii încearcă să facă din liceu o şcoală cu reputaţie foarte bună. De fapt nu-i interesează elevii, ci diplomele lor, cu care se pot lăuda”, spune Tudor Platon. El a contestat decizia consiliului profesoral şi cazul a fost rediscutat în Consiliul de Administraţie al Liceului, care a luat aceeaşi decizie. Cei şase au fost nevoiţi să se transfere la alt liceu.