Misterul din fotografie. Un dispozitiv bizar înfierbântă imaginația

Misterul din fotografie. Un dispozitiv bizar înfierbântă imaginația Mauro Ramos, căpitanul Braziliei, ridicând Cupa Mondială Sursa foto: X (Twitter)

O fotografie de la finala Campionatului Mondial de fotbal din 1962, din Chile, a înfierbântat imaginația conspiraționiștilor. Una dintre persoanele care apare în imagine ține în mână un dispozitiv misterios, foarte asemănător cu un smartphone, înregistrând momentul.

Fotografia care înfierbântă imaginația adepților teoriilor conspiraționiste a fost realizată în 1962. S-a întâmplat după finala Cupei Mondiale din Chile câștigate de Brazilia, în fața Cehoslovaciei (3-1).

Fotografia misterioasă de la Cupa Mondială

În imagine apare căpitanul Braziliei, Mauro Ramos, ridicând trofelul Jules Rimet, la finalul meciului. Jucătorul de fotbal este înconjurat, așa cum se vede, de o mulțime de jurnaliști care filmează și fotografiază momentul. Totul pentru a fi redat cât mai fidel în istoria fotbalului mondial. Poate la comanda FIFA care dorește să aibă imagini și relatări cât mai fidele despre competițiile pe care le-a patronat.

În fotografie, în partea de jos, apare însă un personaj care ține în mână un dispozitiv misterios. Aici a intervenit imaginația febrilă a adepților conspiraționiști. Dispozitivul misterios seamănă cu un smartphone din zilele noastre. Iar personajul îl ține în mână așa cum un puștan din prezent ține un telefon mobil cu care fotografiază sau filmează.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mauro Ramos privind spre dispozitivul misteriosMauro Ramos privind spre dispozitivul misterios Sursa foto: X (Twitter)

Conspiraționiștii sunt în delir

Privită acum, fotografia și dispozitivul misterios stârnește numeroase întrebări. Adepții conspiraționiști fac scenarii, lăsându-și imaginația să zburde pe câmpii. De aici și întrebările care-i macină pe cei care au observat dispozitivul. Oare sunt posibile deplasările în timp? Personajul cu pricina o fi vreun călător în timp trimis să înregistreze momentul cu pricina care nu și-a dat seama că este imortalizat într-o fotografie, la rândul său?

Mai mult, adepții conspiraționiști spun că dispozitivul cu pricina i-ar fi atras atenția chiar căpitanului Mauro Ramos. Acesta pare că privește curios, la persoana respectivă și la gadgetul cu pricina.

Videocameră

Videocameră Sursa foto. Etsy.com

Explicația banală din fotografie

Și totuși, dincolo de ceea ce cred conspiraționiștii zilelor noastre, există o explicație. Iar acesta este cât se poate de simplă și de banală. Este vorba despre o cameră de filmat, foarte populară în epocă. E drept că seamnă cu un smartphone, dar numai în fotografie. În realitate camera are forma unei cutii,

Dar din cauza unghiului în care este ținută și a faptului că posesorul folosește doar o singură mână, impresia privitorului modern este că ar fi un teefon mobil.