Fotbalul romanesc se intoarce la blaturi

Manevrele de culise din finalul sezonului s-ar putea solda cu mentinerea in Liga I a doua echipe care au retrogradat in urma rezultatelor de pe teren.

La fel ca in ultimii ani, finalul de campionat in Liga I si Liga a II-a este marcat de intense jocuri de culise in fotbalul romanesc. Daca lupta pentru titlul de campioana a fost adjudecata de Dinamo inca din etapa a 30-a, in schimb despre Steaua se stie, de cateva runde, ca Gigi Becali „baga carbuni” pentru ca trupa din Ghencea sa prinda locul secund, iar metodele nu sunt deloc ortodoxe.

Pana acum cateva zile, macar la retrogradare se credea ca lucrurile sunt clarificate, Ceahlaul, FC Arges, FC National si Jiul urmand sa ia drumul matineului. Paradoxal insa, in subsolul clasamentului se da insa o adevarata batalie pentru pozitiile 15 si 16, care sunt retrogradabile!

Explicatia e simpla: manevrele de culise, favorizate de problemele financiare si de infrastructura existente in fotbalul nostru, fac posibila, in acest moment, versiunea in care doua echipe retrogradate pe teren sa joace si la anul in Liga I!

Legi pentru cei puternici Riscul ca situatia de anul trecut sa se repete este unul major. In 2006, Sportul Studentesc a terminat sezonul pe locul patru, dar a fost retrogradata in liga secunda din motive financiare, locul „alb-negrilor” fiind luat de Pandurii Targu-Jiu, formatie retrogradata pe teren, dar salvata „la masa verde”. Dupa acel episod, sefii FRF si LPF au promis ferm ca nu vor mai accepta „promovarile imorale”, chiar cu riscul ca sezonul in Liga I sa inceapa cu 17 echipe la start!

Regulamentele n-au fost insa schimbate intre timp si continua sa-i favorizeze pe cei puternici. La orizont se prefigureaza un alt „caz Pandurii”. Echipa Delta Tulcea, liderul Seriei I a ligii secunde, cu trei etape inainte de final, nu va putea promova pentru ca nu mai poate primi licenta.

Regulamentul prevede in acest caz ca prima echipa „de sub linie” (Ceahlaul) sa ramana pe prima scena. Se ridica numeroase alte intrebari. Una dintre ele este urmatoarea: de ce nu se ofera sansa de a promova unei alte echipe din esalonul secund sau macar de ce nu se disputa un meci de baraj intre o echipa din Liga a II-a aflata pe locul trei cu formatia de pe locul 15?

INTERESE

Sunt avantajati doar oamenii presedintelui Si anul trecut, ca si acum, jocurile au fost facute pentru a avantaja anumite cluburi si persoane. In vara lui 2006 li s-a dat o mana de ajutor celor de la Pandurii Targu-Jiu, gruparea condusa de Marin Condescu - omul de care „lupii tineri” Lupescu si Prunea erau si inca mai sunt foarte atasati.

In 2005, Condescu l-a sprijinit puternic pe Mircea Sandu pentru a ramane presedinte la FRF, aducandu-i voturi din „fotbalul mic”. De aceasta data, favorizata ar fi o alta formatie cu mare trecere la „Casa Fotbalului”: Ceahlaul Piatra-Neamt.

Sefii federatiei au tot interesul ca moldovenii sa ramana in prim-planul fotbalului nostru. Orasul dispune de o arena moderna, pe care nationala a disputat ultimul meci din actualele preliminarii, cu Luxemburg, iar Gheorghe Stefan - „Pinalti” a fost mereu ospitalier cu echipa federala.

Ultima sedinta a Comitetului Executiv s-a tinut sub Pietricica, Mircea Sandu si Ionut Lupescu fiind tinuti in puf si plimbati de „Pinalti” cu caleasca prin oras. Nu in ultimul rand, parchetul de la „Casa Fotbalului” a provenit de la fabricile lui Stefan.

Federatia se spala pe maini

Ionut Lupescu, director la FRF, s-a spalat ieri pe maini, aruncand pisica in curtea echipelor din fotbalului mic. „Doar Adunarea Generala poate hotari schimbarea numarului de echipe din toate diviziile. Nimeni din liga secunda n-a cerut schimbarea actualelor reglementari. Ce era sa facem noi, federatia? In plus, doar sase echipe din prima serie a Ligii I au primit licenta. Ce sa facem? Sa cautam pana la locul sapte o formatie in „B” cu licenta? Este mai imoral sa ramana in prima divizie o echipa care a retrogradat sau o formatie care nu-si plateste jucatorii si datoriile catre alte cluburi, cazul echipei Sportul Studentesc?”, ne-a declarat ieri „Printisorul” de la FRF (despre Lupescu se spune ca este urmasul lui Mircea Sandu la sefia federatiei).

Lupescu a promis ca la urmatoarea sedinta a Adunarii Generale Extraordinare, care va avea loc in iunie, va propune ca echipa clasata pe locul 15 in Liga I sa dea baraj cu formatia clasata pe locul trei in liga secunda. Viorel Duru, seful Comisiei de Licentiere din cadrul FRF, invoca si el regulamentul. „Singura certitudine este aceea ca Delta Tulcea nu va juca in Liga I”, a declarat, pentru EVZ, Duru.

NEBUNIE

Si FC National vrea sa ramana in „A”! Astazi, in ultima etapa din Liga I, bataia se va da, culmea, pe al doilea loc retrogradabil! FC National va trage tare, la partida cu Rapid, ca sa prinda pozitia a 16-a, retrogradabila! „Bancarii” stiu bine ce-i mana in lupta.

„Trebuie sa fim pregatiti. In caz ca o alta echipa, pe langa Delta Tulcea, nu va primi licenta, vrem sa profitam si sa ramanem noi in prima divizie”, sustin conducatorii gruparii din Cotroceni. O victorie a „bancarilor” azi le-ar mari celor de la FC National zestrea de puncte la 24, la fel ca si FC Arges (daca pitestenii pierd ultimul meci). Bucurestenii au insa avantaj in meciurile directe.