Toți cei 35 de falși fotbaliști ai CS FC Farul Constanța, trimiși în judecată, din octombrie 2017, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și uz de fals au scăpat de acuzații, având în vedere încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au anunțat ieri decizia finală în acest dosar, instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
Conform rechizitoriului, 35 de falși fotbaliști au obținut, cu ajutorul unor foști angajați ai clubului, credite bancare în baza unor documente falsificate. În total, gruparea a reușit să cauzeze un prejudiciu în valoare de aproximativ 1,2 milioane de lei, scrie libertatea.ro.
Totuși, Curtea de Apel Constanța a decis să mențină decizia Tribunalului Constanța, luată la începutul acestui an, prin intermediul căreia toți inculpații au scăpat de acuzații, având în vedere încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale!
Judecătorii au respins ca inadmisibilă acţiunea civilă formulată în cauză de unitatea bancară, în contradictoriu cu inculpații.
Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.
Potrivit rechizitoriului citat de Ziua de Constanța, grupul, condus de o femeie, s-a constituit în 2009 și a acționat până în 2010.
Cum a acționat gruparea
Coordonatorul grupului avea rolul de a întocmi în fals adeverințe de venit și carnete de muncă, în numele clubului sportiv FC Farul Constanța. Actele au fost încredințate unor persoane spre a fi folosite în obținerea de credite bancare.
De asemenea, alte două persoane din grup aveau rolul de a racola persoane dispuse să solicite creditele, în scopul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.
Conform procurorilor, cei trei inculpați, în baza aceleiași rezoluții infracționale, prin acțiuni concertate, au determinat pe ceilalți 35 de inculpați ce fac obiectul cauzei și i-au ajutat să inducă în eroare o unitate bancară, cu privire la calitatea acestora de angajați ai clubului FC Farul Constanța și a veniturilor acestora, cu ocazia încheierii contractelor de credit, prin folosirea unor înscrisuri false, cauzându-se o pagubă băncii de aproximativ 1,2 milioane de lei, reprezentând suma totală retrasă din conturile de card ale celor 35 de persoane.
Fotbalist cu… cardul
În timpul audierilor, unul dintre “fotbaliști” a precizat că exista și o condiție pusă de coordonatorul grupului pentru a fi angajați ca sportivi: Trebuia să ne facem un card pe care vom primi trei salarii în avans, dar ne lua cardul pentru a nu cheltui banii, dându-ne la fiecare câte 1.000 de lei.