Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât miercuri suspendarea lui Ovidiu Puţura din funcţia de judecător în cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud, după ce acesta a fost arestat preventiv pentru corupţie.
CSM informează că hotărârea Secţiei pentru judecători a Consiliului a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi art. 62 alin. (1) lit. aš) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, potrivit Agerpres.
- Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii luată de Curtea de Apel Bucureşti pe 21 ianuarie, decizie menţinută marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ovidiu Puţura este acuzat de DNA de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă.
"În noiembrie 2014, Ovidiu Puţura i-a promis unei judecătoare că, din funcţia pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel încât o persoană din familia judecătoarei să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia", susţin procurorii.
- În schimbul intervenţiei promise, Puţura i-a solicitat judecătoarei să pronunţe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care era implicată soţia sa, Alina Puţura, şi care avea ca obiect o revendicare imobiliară, finalizat ulterior cu admiterea acţiunii acesteia şi obligarea recunoaşterii dreptului de proprietate asupra unei porţiuni de teren în suprafaţă de 916 mp. Urmare a influenţei exercitate de Puţura, completul a dat o soluţie favorabilă soţiei sale.
De asemenea, în perioada 2013-2014, Ovidiu Puţura a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, cheltuieli aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile.
Puţura a activat ca judecător la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, iar până la momentul arestării a fost director la Direcţia contencios din Ministerul Justiţiei, detaşare care a încetat prin decizia CSM, la solicitarea ministerului.