Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul primar al Iaşiului Gheorghe Nichita ar putea scăpa de închisoare. A fost condamnat în dosarul de luare de mită de la UTI
Fostul primar al Iaşiului Gheorghe Nichita ar putea scăpa de închisoare. A fost condamnat în dosarul de luare de mită de la UTI

Fostul primar al Iaşiului Gheorghe Nichita ar putea scăpa de închisoare. A fost condamnat în dosarul de luare de mită de la UTI

Gheorghe Nichita, fost primar al Iașiului, ar putea fi eliberat din închisoare, în urma aprobării cererii sale de eliberare condiționată de către Judecătoria Botoșani. Decizia de eliberare nu este definitivă

Judecătoria Botoşani a admis, vineri, eliberarea condiționată a fostului primar al Iaşiului Gheorghe Nichita, condamnat în august 2020 la 5 ani de închisoare, în dosarul de luare de mită de la UTI. Decizia de eliberare nu este definitivă.

Nichita a pretins 10% mită într-un contract cu UTI

Fostul edil al municipiului Iași a fost condamnat definitiv în data de 5 august 2020. El a fost acuzat de procurorii DNA că a luat mită în procent de 10% dintr-un contract de 70 de milioane de lei. Totalul sumelor și al beneficiilor primite drept mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, potrivit procurorilor.

În aceeași cauză a fost condamnat și omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită, sentință menținută prin decizia de miercuri a Curții de Apel București.

Gheorghe Nichita

Magistraţii Judecătoriei Botoşani au admis, vineri, punerea în libertate a fostului primar. „Admite propunerea formulată de Penitenciarul Botoşani privind liberarea condiţionată a condamnatului Nichita Gheorghe, în prezent deţinut în Penitenciarul Botoşani, din executarea pedepsei de 5 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 2324/2017 a Tribunalului Bucureşti (…). Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Nichita Gheorghe de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii (…) emis de Tribunalul Bucureşti (…). Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Judecătoriei Botoşani, relatează Agerpres.

Gheorghe Nichita se află încarcerat în Penitenciarul Botoşani. Pe 29 septembrie 2020, magistraţii Tribunalului Iaşi l-au condamnat pe fostul primar la 5 ani şi două luni de închisoare într-un alt dosar, însă sentinţa nu este definitivă.

Un dosar cu greutate

În decembrie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gheorghe Nichita, pe președintele grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, pe vicepreședintele UTI, Mihail Tănăsescu, și pe directorul companiei Information Business Consulting SRL (IBC), Iulius Gabriel Mardarasevici. La începutul lunii august 2020, Nichita a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În plus, Tribunalul București a decis să confiște sumele de bani oferite drept mită de inculpații Tiberiu Urdăreanu și Iulius Gabriel Mardarasevici.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: