Evenimentul Zilei > International > Fostul președinte al Georgiei a fost arestat. Mihail Saakashvili revenise din exil înainte de scrutinul local
Fostul președinte al Georgiei a fost arestat. Mihail Saakashvili revenise din exil înainte de scrutinul local

Fostul președinte al Georgiei a fost arestat. Mihail Saakashvili revenise din exil înainte de scrutinul local

Fostul președinte Mihail Saakashvili, care s-a întors din exil înainte de scrutinul local, a fost arestat vineri, au anunțat autoritățile din Georgia. Prim-ministrul georgian, a fost cel care a transmis vestea despre arestarea fostului președinte.

Arestarea lui Saakashvili survine într-o țară marcată de o criză politică prelungită.

În cursul zilei de vineri, Saakashvili a anunțat pe Facebook că a revenit în Georgia și a cerut oamenilor să voteze cu opoziția la scrutinul de sâmbătă.

„Salutări din Georgia, după 8 ani. Îmi risc viața și libertatea ca să fiu aici. Le cer tuturor să meargă la urne și să voteze cu Mișcarea Națională Unită”, a scris fostul președinte, care a adăugat ulterior un video care-l înfățișează, aparent, în orașul Batumi, de la Marea Neagră.

„Mi-am riscat viața și libertatea pentru a mă întoarce”, spune Saakașvili în înregistrare, adăugând: „Chem pe toată lumea să meargă la alegeri și să voteze Mișcarea Națională Unită”, partidul fondat de el.

Mișcarea Națională Unită este formațiunea fondată de Saakashvili în anul 2001.

Saakashvili a fost condamnat în contumacie pentru presupuse abuzuri comise ca președinte

Reformator pro-occidental, Saakashvili a plecat din Georgia după ce și-a încheiat cel de-al doilea mandat prezidențial, în 2013, iar în 2018 a fost condamnat în contumacie pentru presupuse abuzuri comise ca președinte.

În vârstă de 53 de ani, politicianul care locuiește în Ucraina, unde de asemenea a făcut politică, neagă orice acțiune greșită și spune că a fost condamnat în Georgia din motive politice. Interpol a respins cererea autorităților de la Tbilisi de a emite pe numele lui Saakașvili o așa numită notificare roșie echivalentă cu un mandat de arestare internațional.

„Pe 3 octombrie, dimineața devreme, să pornim din toată Georgia spre Tbilisi pentru a proteja rezultatele votului”, a spus Sakașvili în mesajul video, în care descrie autoritățile actuale drept „guvern de uzurpatori”.

Alegerile locale de pe 2 octombrie sunt un test cheie pentru Visul Georgian, partid fondat de oligarhul Bidzina Ivanișvili și aflat la putere din 2012. Urmărit cu atenție și din afara Georgiei, scrutinul de sâmbătă mai este considerat un test pentru democrația georgiană.