Evenimentul Zilei > Actualitate > Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy, condamnat pentru finanțarea ilegală a campaniei sale electorale. Ce pedeapsă propun procurorii
Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy, condamnat pentru finanțarea ilegală a campaniei sale electorale. Ce pedeapsă propun procurorii

Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy, condamnat pentru finanțarea ilegală a campaniei sale electorale. Ce pedeapsă propun procurorii

Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, a fost găsit vinovat, joi, de finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru realegerea sa în anul 2012. Procurorii cer o pedeapsă de un an de închisoare, din care jumătate să fie cu suspendare. Este puțin probabil ca Nicolas Sarkozy să ajungă după gratii în viitorul apropiat întrucât cel mai probabil va ataca decizia instanței cu recurs.

Nicolas Sarkozy a fost condamnat pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale. A depășit cu 20 milioane de euro limita legală pentru cheltuieli

Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat de finanțarea ilegală a campaniei electorale din anul 2012. Completul de judecată de la Tribunal a concluzionat că fostul șef al statului din perioada 2007-2012 a „beneficiat de pe urma unui sistem dublu de contabilitate creat pentru a eluda limitele de cheltuieli de campanie impuse de legea franceză”, potrivit Agerpres.

Condamnarea lui Nicolas Sarkozy vine la șapte luni după ce a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare, dintre care doi cu executare și unul de arest la domiciliu, fiind găsit vinovat de corupție și trafic de influență.

Nicolas Sarkozy a fost acuzat de depăşirea cu 20 de milioane de euro a limitei legale pentru cheltuielile de campanie. Alături de el sunt inculpate pentru fraudă sau complicitate încă 13 persoane. Procuratura a transmis că pentru menţinerea cheltuielilor fostului preşedinte sub limita legală s-au folosit facturi false, potrivit documentelor depuse în dosarul Bygmalion la jumătatea lunii aprilie 2021.

În procesul precedent, fostul președinte al Franței a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare

În procesul precedent, fostul şef de stat a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă şi nici executorie până după apel.

„La decizia precedentului proces s-a ajuns după ce în urmă cu 3 ani, Nicolas Sarkozy, avocatul său Thierry Herzog şi fostul magistrat Gilbert Azibert au fost trimişi în judecată la un tribunal corecţional, în dosarul interceptărilor.

Sarkozy era acuzat că în 2014 a încercat să obţină prin avocatul său, informaţii secrete de la Gilbert Azibert. La acea vreme, Azibert era magistrat la Curtea de Casaţie.

În prim-plan era o procedură în care Sarkozy cerea să i se restituie agendele confiscate în cazul Bettencourt. Practic, fostul şef de stat solicita, prin intermediari, informații dintr-un alt dosar de corupție în care era implicat”.

Nicolas Sarkozy se găsește așadar într-o situație deosebit de neplăcută, fiind vizat de condamnare în ambele procese.