Fostul președinte al Camerei de Comerț, Mihai Vlasov, a desemnat un mort să fie arbitru la Curtea de Arbitraj

Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț a României, se afă în penitenciarul Vaslui, unde execută o pedepsă de doi ani de închisoare pentru dare de mită. Acesta a fost condamnat în noiembrie anul trecut iar judecătorii instanței supreme au publicat motivarea sentinței. Evenimentul zilei a intrat în posesia documentului prin care magistrații explică care au fost faptele pentru care fostul președinte a primit această pedepsă pentru infracțiuni de corupție.

Surse din anturajul lui Mihai Vlasov susțin că aflat în spatele gratiilor acesta nu mai joacă jocuri de noroc, așa cum obișnuia fostul predinte al Camerei fiind cunoscut drept un carftofor înrăit și o persoană care pierdea milioane de lei pe noapte în cazinouri, dar că acum este preocupat să facă plângeri și petiții pentru a fi pus în libertate.

Conform documentului, Mihail Vlasov a fost condamnat după ce DNA s-a autosesizat din oficiu cu privire la mai multe aspecte de corupție care s-ar fi săvârșit în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a cărui președinte era  în 2013. Conform  motivării, Vlasov  a acționat cu intenția vădită și ”în mod concertat în vedrea adoptării de către Parlament a unui act normativ care urmărea preluarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de către Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) al cărei preşedinte era la acel moment. Scopul determinant al acestui  demers  legislativ  l-a  reprezentat  controlarea  veniturilor  obţinute  din activitatea desfăşurată de Registrului Comerțului”, notează judecătorii. Pentru a realize acest lucru Mihail Vlasov a făcut tot ce i-a trecut prin cap. Acesta s-a folosit chiar de o persoană decedată pentru a strânge numărul de voturi necesar pentru a face aceste modificări.

A votat și mortul

Magistrații susțin în motivare că  și-a folosit influența asupra unor oameni politici, printre care se numără și Alina Gorghiu care a depus mărturie la acesta proces, dar și asupra nor funcționari publici în perioada respectivă. Mai mult, acest a recurs chiar la mituirea unui deputat pentru a-și atinge scopul. Astfel,” acesta a luat legătura cu deputatul M. (în continuare M., deoarece la data de ... a intervenit decesul acestui deputat), căruia i-a oferit, în schimbul susţinerii proiectului de act normativ intitulat ,,Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului" funcţia de arbitru în cadrul Curţii de  Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ  şi  Industrie  a  României,  ulterior  desemnându-l  arbitru  în  litigii comerciale de competenţa Curţii”, notează judecătorii. Doar că după o perioadă scurtă de timp, deputatul moare. Cu toate acestea, ”potrivit înţelegerii anterioare, Mihai Vlasov a introdus propunerea de numire pe lista de arbitri a persoanei decedate, aceasta fiind pusă pe ordinea de zi a şedinţei din data de 06.03.2013 a Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, alături de alte propuneri.  Potrivit  înţelegerii  cu  deputatul,  inculpatul(Mihai Vlasov)  a  participat  în  calitate  de preşedinte la şedinţa Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României din data de 06.03.2013, a supus la vot şi a votat în senul admiterii pe lista de arbitri a persoanei decedate, tocmai în sensul restituirii acestuia pentru susţinerea proiectului de act normativ privind registratorii comerciali”, scriu magistrații.

Au acționat fără vinovăție

 Aceștia mai notează că ceilalți membrii ai Colegiului de Conucere nu au  șiut de aceste manevre și că au acționat fără vinovăție. Astfel, ”Colegiul de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României a aprobat cu unanimitate de voturi, propunerea preşedintelui Camerei de Comerţ de înscriere pe lista de arbitri a persoanei decedate, avocat membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor . Numirea persoanei decedate pe lista de arbitri români a Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României are caracterul unui folos necuvenit tocmai pentru că a fost dispusă cu caracter de retribuire, contraprestaţie în schimbul susţinerii de către acesta în Parlamentul României a propunerii legislative”, se mai scrie în document.

Nu și-a recunoscut faptele

Mai mult, pentru a-și atinge scopurile Mihai Vlasov l-a și pus în funcție pe cel care murise și în acest fel a retribuit o persoană decedată. Preșdintele Vlasov ”a pus pe ordinea de zi a şedinţei a Colegiului de conducere al C.C.I.R cererea persoanei decedate de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea persoanei decedate în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ”, se susține și în rechizitoriu.  Pe tot timpul procesului Mihai Vlasov s-a apărat susținând  că infracțiunea de dare de mită, pentru care a fost condamnat, nu are nicio legătură cu funcția de  arbitraj. „Infracţiunea  care  mi  se  pune  în  sarcină  nu  are  absolut  nicio legătură cu activitatea de dare de mită prevăzute în legi şi în practica judiciară. A fi arbitru nu înseamnă că deţii o funcţie sau că ai o anumită ocupaţie sau îndeletnicire, nici în sens uzual, nici în senul prevăzut în nomenclatoarele specifice” a mai spus Mihai Vlasov în fața judecătorilor.