Povestea polițistului din Satu Mare, Adrian Bota a început cu mai mulți ani în urmă, când nu a mai ținut cont de că poartă uniforma de polițist și s-a apucat de escocherii, șantaj, copupție. A fost, însă, denunțat de un cetățean care nu a mai suportat șantajul fostului ofițer de poliție. Procurorii de caz au întrumentat cazul și din anchetă au rezultat mai multe fapte ilegale comise de acesta.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„Inculpatul Bota Adrian, la data comiterii faptelor ofițer de poliție în cadrul I.P.J. Satu Mare – Serviciul Cercetări Penale, în perioada 2006-2008, a pretins și primit de la un denunțător bani și bunuri totalizând 180.000 euro, constând în:
– suma de 24.000 de euro,
– două terenuri în valoare de 150.000 euro la acea dată,
– alte bunuri mobile (obiecte de mobilier, plata contravalorii unor obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte etc.).

În schimbul primirii foloaselor menționate, inculpatul BOTA ADRIAN a promis că:

– își va încălca atribuțiile de serviciu cu ocazia instrumentării unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu-Mare, dosar ce îi fusese repartizat, în sensul că va audia mai multe persoane în sensul dorit de denunțător, urmând ca acele declarații să fie folosite de acesta în vederea admiterii unei cereri de revizuire aflate pe rolul Tribunalului Satu Mare și a pronunțării unei hotărâri de achitare
– va interveni direct pe lângă judecătorul de la Tribunalul Satu-Mare la care fusese repartizată inițial cererea de revizuire, respectiv indirect pe lângă un judecător din cadrul Curții de Apel Oradea, prin intermediul unui polițist, pentru ca aceștia să admită în fond cererea de revizuire și să pronunțe hotărâri de achitare a denunțătorului.

De asemenea, inculpatul Bota Adrian i-a solicitat denunțătorului ca, în schimbul contraprestațiilor mai sus menționate, să-i transfere dreptul de proprietate asupra a două terenuri situate pe raza municipiului Satu Mare (teren deținut în drept și în fapt de denunțător), respectiv pe raza comunei Viile Satu Mare (teren deținut în fapt de denunțător).
Pentru a disimula identitatea reală a beneficiarului celor două terenuri primite ca titlu de mită, respectiv cu titlu de trafic de influență, inculpatul Bota Adrian i-a dispus denunțătorului să încheie două contracte de vânzare cumpărare a acelor bunuri în care, drept cumpărători, au figurat persoane apropiate din cercul relaţional al celor doi inculpaţi, fără ca acestea să achite vreodată prețul acelor terenuri, potrivit www.satmareanul.net