Fostul ministru Relu Fenechiu se judecă cu fosta lui asistentă pentru o „șpagă mascată” de la Siveco

Fostul ministru Relu Fenechiu se judecă cu fosta lui asistentă pentru o „șpagă mascată” de la Siveco

Relu Fenechiu, cândva membru al PNL și ministru Transporturlor, a ieșit din pușcărie și de atunci se tot opintește să-și refacă averea. Se judecă prin firmele pe care le controla, se judecă cu fosta soție și neamuri.

Cel mai interesant dosar este cel care se plimbă din 2019 între Judecătoria Iași, Tribunal și Curtea de Apel Iași, prin care Fenechiu încearcă să-și recupereze „șpaga mascată” rezultată dintr-un contract cu celebra companie Siveco din București, condusă de Irina Socol.

În vremea în care Relu Fenechiu era pe cai mari avea o tânără șefă de cabinet Alina Simona Hăilă și niște firme pe care le controla: SC Fene Group (Actuala Engineering and General Constructing Engeko SRL), Profile Business Consulting SRL (al cărei administrator era și este Alina Hăilă), SC Vega '93 SRL.

După ce a fost condamnat, DNA a încercat să recupereze ceva din prejudiciu, însă rezultatul se spune că a fost anemic. Când însă a ieșit din pușcărie, fostul ministru a trecut la acțiune, încercând să-și recupereze din bănișorii plasați pe colo, pe colo.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca să înțelegeți „ingineria” prin care Fenechiu încearcă acum, cu ajutorul instanțelor, să-și reîntregească averea trebuie să ne întoarcem puțin în trecut.

Dosarul „Transformatorul”, urmat de afacerea Siveco

A făcut valuri mari în presă dosarul DNA în care era cercetat ministrul liberal Relu Fenechiu, fostul baron local al județului Iași. Părea o găinărie, dar chiar așa era. Liderul liberal a fost încarcerat în ianuarie 2014, după condamnarea sa la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, fiind acuzat că a vândut transformatoare vechi la preţ de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova. Fotografiile din dosar (pe lângă alte probe) erau grăitoare, iar la vremea respectivă Evenimentul zilei le-a publicat. Transformatoare vechi vopsite ca să pară noi.

Apoi, în 2016, când încă era în închisoare, fostul ministru al Transporturilor şi-a recunoscut vinovăţia în dosarul Siveco, în care era acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani, fiind condamnat la încă 3 ani şi 10 luni de închisoare. Dosarul fusese în lucru la DNA Ploiești.

Firma Profile Business Consulting SRL era în atenția DNA Ploiești, care o audiase pe directoarea de la Siveco, Irina Socol. Procurorii au descoperit că firma administrată de Hăilă, Profile Business Consulting, era folosită pentru ca Fenechiu să-și încaseze șpăgile de la compania Siveco România. Anchetatorii au descoperit că între Fenechiu și firma Siveco există o înțelegere clară. Baronul liberal facilita firmei Siveco încheierea în valoare de zeci de milioane euro cu unele instituții sau companii de stat, iar compania de soft îi plătea lui Fenechiu șpăgi uriașe prin tot felul de metode. S-a constatat că Fenechiu lua bani prin intermediul firmelor pe care le controla, cum era Profile Business Consulting unde își pusese administrator asistenta, sau primea bani cash.

Relu Fenechiu

Valoarea totală a șpagii luate de Fenechiu ar fi fost de 620.000 euro

Conform procurorilor, pentru ca Fenechiu să-și încaseze șpaga, între Profile Business Consulting SRL și firma Siveco a fost încheiat un contract de prestări servicii. Este vorba despre servicii pe care firma Profile Business Consulting nu le-a realizat niciodată, deși a încasat de la Siveco sute de mii euro. În această etapă a dosarului, s-a stabilit că valoarea totală a șpagii luate de Fenechiu a fost de 620.000 euro, adică 15 la sută din valoarea unor contracte pe care Siveco le încheiase cu Ministerul Justiției și o companie de stat, susțineau procurorii. Pentru ca Fenechiu să-și încaseze șpaga, la data de 5.03.2010, SC Siveco România SA, reprezentată de Irina Socol, a încheiat cu SC Profile Business Consulting SRL, reprezentată de Alina Hailă, un contract de prestări servicii.

Comisioane de 3,9 milioane lei

Procurorii au demonstrat că, în perioada 2010-2014, firma de software Siveco SA a plătit „comisioane” în valoare de 3,9 milioane lei firmei de consultanţă deţinute de fosta şefă de cabinet a lui Fenechiu, Alina Hăilă, în schimbul unor contracte de furnizare a unor soluţii informatice în valoare totală de 22,15 milioane lei. Banii urmau să ajungă în final la Fenechiu, potrivit datelor din dosar, dar au rămas în conturile Profile Business Consulting SRL, deţinute în acte de fosta şefă de cabinet.

După arestarea sa în 2014, afacerile au continuat sub coordonarea Alinei Simona Hăilă, care a ajuns milionară, după cum scrie presa locală care i-a urmărit evoluția.

Hai cu recuperarea și albirea banilor prin proces în instanță!

Relu Fenechiu a vrut ca să-și capete banii ajunși în conturile Profile Business Consulting SRL, ăia la care râvnea și DNA să-i recupereze. Și a găsit o metodă. Administratoara firmei, fosta asistentă a lui Fenechiu, a deschis, în 2019, proces împotriva firmelor fostului șef (Fene Group și Vega 93) în care era acționar. Dacă prin sentință judecătorească se stabilea că Fenechiu nu are drept la bani din firma ei, nici procurorii DNA nu mai au ce să confiște. Dosarul acesta se tot plimbă între instanțe pentru a se stabili competența judecății. S-a decis, în sfârșit, ca dosarul să fie judecat de o instanță a Judecătoriei Iași după 31 mai 2021. N-am găsit, deocamdată că s-a stabilit un termen, poate și pentru că a intervenit vacanța judecătorească.

Ultimul dosar pentru recuperarea banilor de la Siveco

În schimb, Relu Fenechiu a chemat-o și el în judecată pe Alina Hăilă și firma ei SC Profile Business Consulting SRL, considerând că are să-i dea bani din contractul cu Siveco. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Iași în 2019, dar instanța a respins cererea lui Fenechiu, invocând o excepție, scrie Ziarul de Iași. S-a plimbat si dosarul ăsta tot vreo 3 ani între instanțe, dar pe 24 mai 2021, dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Iași, la Secția Civilă, având ca obiect „pretenții”. Magistrații au dat termen în 1 noiembrie 2021.

Apelantul Relu Fenechiu îşi cere înapoi în instanţă banii ce susține că i s-ar fi cuvenit ca partea lui dintr-o afacere cu bani europeni. Invocă suma de 3,92 milioane lei pe care liberalul susține că ar fi împrumutat-o pe fosta lui șefă de cabinet. „Între anii 2010 şi 2014, pârâta a încasat, în baza unei relaţii comerciale, întreaga sumă de la Siveco SA, iar ulterior, în cadrul unui dosar penal, administratorul unic al societăţii pârâte, Hăilă Alina, a declarat că nu a prestat niciun serviciu pentru sumele respective. Totodată, a specificat că pârâta a menţionat că sumele de bani încasate reprezentau un împrumut acordat societăţii de către reclamant, urmând a fi returnate. A explicat că în baza acestei declaraţii a fost condamnat pentru infracţiunea de spălare de bani, iar ANAF a început executarea silită asupra bunurilor sale”, au reţinut judecătorii din motivarea acţiunii lui Fenechiu din 2019.

Avocații Profile Business Consulting au arătat că banii au fost încasaţi de la Siveco SA, Fenechiu neavând niciun drept asupra lor. Mai ales că fostul ministru nu a putut prezenta niciun contract scris care să dovedească „împrumutul”. Faptul că Hăilă recunoscuse în timpul cercetărilor din dosarul Siveco că ar fi primit banii ca împrumut de la Fenechiu nu echivala cu un contract clar încheiat între Fenechiu şi firma administrată de aceasta.

În plus, firma Alinei Hăilă a invocat în instanţă şi prescripţia termenului de acţiune de trei ani. Astfel, banii au fost încasaţi de la Siveco până în 2014, deci Fenechiu ar fi trebuit să-i ceară până în anul 2017. De aceea magistrații Tribunalului Iași au respins acțiunea lui Fenechiu. Vom vedea, după noiembrie, ce vor decide și judecătorii Curții de Apel Iași, cui vor rămâne banii în scripte. Dacă va pierde, rămâne și ANAF cu buza umflată.