Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul ministru de Interne, Cristian David, își așteaptă sentința. Este acuzat că a luat o mită de 500.000 de euro
Fostul ministru de Interne, Cristian David, își așteaptă sentința. Este acuzat că a luat o mită de 500.000 de euro

Fostul ministru de Interne, Cristian David, își așteaptă sentința. Este acuzat că a luat o mită de 500.000 de euro

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție s-ar putea pronunța, astăzi, în dosarul în care fostul ministru de Interne, Cristian David, este judecat pentru că ar fi primit 500.000 de euro pentru a interveni la fostul prefect de Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate pentru o persoană în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

La ultimul termen de judecată, care a avut loc pe 10 octombrie, procurorul de şedinţă al DNA a cerut ca fostului ministru să-i fie schimbată încadrarea juridică din luare de mită în trafic de influenţă apoi să fie condamnat, avocaţii lui Cristian David cer achitarea. „Scrimbarea de încadrare e inadmisibilă. Schimbarea de încadrare se pune în discuţie înainte de dezbateri, ca să ştim la ce infracţiuni ne raportăm”, a declarat unul dintre cei trei avocaţi ai lui Cristian David. 

 
„Cerem achitarea protrivit art. 16 literele a, b şi c, fapta nu există, nu e prevăzută de legea penală şi c), dacă veţi schimba încadrarea – aşa cum sper să dovedesc – fapta nu este probată. Cred în nevinovăţia clientului meu. Rechizitoriul se bazează pe două denunţuri contradictorii. Procurorul de caz (n.r. – Doru Ţuluş) nu a vrut să afle adevărul. Dacă voia, făcea urmărirea penală cum trebuie. Dosarul nu este decât o făcătură politică. (…)E doar o tragere de păr pentru a fi atras în acest dosar un om fără pată!”, a declarat un alt avocat al lui Cristian David. 
 
Procurorii DNA Bucureşti l-au trimis în judecată pe Cristian Davin, fost ministru al Internelor şi Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru luare de mită, iar pe Marian-Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău, la data comiterii faptei, pentru spălarea banilor. Valeriu Roger Niţescu, şeful de cabinet al lui David, la data faptelor, a fost acuzat de trafic de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la luare de mită În acelaşi dosar, anchetatorii l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Gheorghe Doloiu pentru spălarea banilor. Cauza va fi judecată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
 
Cristian David este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Potrivit rechizitoriului, fostul ministru Cristian David a primit banii, în februarie 2008, prin intermediul lui Roger Niţescu, de la o persoană care l-a denunţat ulterior la DNA.
 
"Această sumă de bani a fost pretinsă şi primită de inculpatul David Cristian pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, inculpatul David Cristian a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă", se arată în rechizitoriu.
 
Procurorii susţin că, în schimbul promisiunii de exercitare a influenţei Roger Niţescu, în calitate de şef de cabinet al Ministrului de Interne a primit de la aceeaşi persoană suma de 600.000 euro. "Urmare a acestor „intervenţii”, în perioada 2007 – 2008, cu ocazia discuţiilor purtate de către denunţător cu inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, acesta din urmă i l-a prezentat pe inculpatul Doloiu Gheorghe ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău.Aflând poziţia terenului respectiv, inculpatul Bîgiu Cristinel i-a subliniat denunţătorului faptul că nu poate fi restituită suprafaţa respectivă pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de “un teren foarte mare şi foarte valoros”, se mai arată în actul de sesizare al instanţei.
 
Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, pentru: 59.518 metri pătraţi în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul naţional,14.085 metri pătraţi în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului iniţial, 6.397 metri pătraţi tot în centrul municipiului Buzău, 70.000 metri pătraţi la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, tot cu ieşire la drumul naţional.
 
"Pentru “sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a pretins de la denunţător suma de 1.000.000 euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locaţia terenurilor şi existenţa mai multor persoane decidente”, dispunând totodată ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, să se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a şi întâmplat ulterior, după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafaţă de 15 ha", mai arată anchetatorii.
 
Conform rechizitoriului, pentru a masca originea sumelor primite drept mită au fost încheiate mai multe contracte de vânzare- cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea faptelor. Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale fostului ministru David şi a celorlalţi trei inculpaţi. Fostul ministru al Internelor a fost arestat preventiv în acest caz, din 22 ianuarie până în 20 marti, când a fost plasat în arest la domiciliu. Din 17 aprilie, David a fost cercetat sub control judiciar.