Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, trebuie să achite prejudicii de 2 milioane de euro. A plătit doar 900 de euro. Cum se împarte averea cuplului
Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, trebuie să achite prejudicii de 2 milioane de euro. A plătit doar 900 de euro. Cum se împarte averea cuplului

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, trebuie să achite prejudicii de 2 milioane de euro. A plătit doar 900 de euro. Cum se împarte averea cuplului

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, nu întrevede un viitor optimist. Magistrații au împărțit averea cuplului și Fenechiu rămâne pe minus. Are de plătit prejudicii de 2 milioane de euro. Nu a reușit să achite decât 900 de euro.

Relu Fenechiu, fost ministru PNL al Transporturilor, trebuie să plătească prejudiciile la stat, care potrivit Tribunalului Iași se ridică la suma de două milioane de euro. Mai mult decât atât, magistrații au finalizat partajarea averii dintre Relu Fenechiu și soția sa, Mariana. Procesul de partajare a început în anul 2016, în luna ianuarie, iar potrivit informațiilor transmise de către judecători, averea familiei Fenechiu este în valoare de 667.810 euro.

Pe lângă cele două dosare în care este condamnat – Transformatorul și Siveco -, fostul ministru a fost acuzat că a primit mită de 4,3 milioane de euro de la o companie IT ”pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții”. Dosarul în cauză se află, la acest moment, în atenția DNA.

Fenechiu rămâne pe minus

Mariana Fenechiu va trebui să-i plătească fostului ministru liberal al Transporturilor o sumă de 104.000 de euro, într-un termen de trei luni de la data pronunțării definitive a sentinței. Vila familiei îi revine Marianei, conform hotărârii magistraților, iar aceasta este în valoare de 438.000 de euro. Restul bunurilor, în valoare de 229.000 de euro vor intra în posesia lui Relu Fenechiu.

În timp ce fostul ministru al Transporturilor pare că se clatină puternic, Mariana, soția sa, oferă consultanță de peste 700 de mii de euro primăriilor din România, în cadrul unor programe cu finanțări europene nerambursabile – toate acestea având la bază demersurile fostului ministru Costel Alexe, apropiat al lui Fenechiu.

Situația problematică o reprezintă faptul că fostul ministru al Transporturilor rămâne, în total, cu o avere de 330.000 de euro, în timp ce are de plătit 2 milioane de euro prejudiciu la stat. Ghinionul se ține-n lanț, fiindcă Fenechiu nu a reușit să plătească decât 900 de euro din întregul prejudiciu, până în prezent, conform G4Media.

Cât are de plătit fostul ministru. A falimentat companii de stat

În primul dosar, ”Transformatorul”, fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat la 5 ani de detenţie efectivă în ianuarie 2014. A fost găsit vinovat că a vândut transformatoare vechi, la preţ de noi, către Electrica Moldova.

Relu Fenechiu a fost condamnat în două dosare de corupție – Transformatorul și Siveco. În cazul celui dintâi, magistrații au stabilit că fostul ministru avea de achitat peste 1, 1 milioane de euro prejudiciu la stat. Banii trebuiau recuperați de Sierra Quadrant, lichidatorul judiciar al Electrica Moldova, compania care a intrat în faliment în urma acțiunilor lui Fenechiu.

În cel de-al doilea dosar, Fenechiu a achitat statului doar 900 de euro din mita de 900.000 de euro pe care a recunoscut că a primit-o.

Mariana Fenechiu, fostă cântăreață de muzică populară, s-a căsătorit cu fostul ministru Relu Fenechiu în anul 2007, într-un castel din Austria.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: