Evenimentul Zilei > International > Fostul ministru al Sănătății din Franța, pus sub acuzare pentru gestionarea pandemiei. Agnes Buzyn trebuie să răspundă pentru „punerea în pericol a vieții altora”
Fostul ministru al Sănătății din Franța, pus sub acuzare pentru gestionarea pandemiei. Agnes Buzyn trebuie să răspundă pentru „punerea în pericol a vieții altora”

Fostul ministru al Sănătății din Franța, pus sub acuzare pentru gestionarea pandemiei. Agnes Buzyn trebuie să răspundă pentru „punerea în pericol a vieții altora”

Agnes Buzyn, cea care a îndeplinit funcția de ministru al Sănătății în momentul izbucnirii pandemiei Covid-19, a fost pusă sub acuzare pentru „punerea în pericol a vieții altora”, informează euronews.com.

Actul de acuzare este emis de procurorii Curții de Justiție a Republicii, ca parte a investigațiilor privind gestionarea crizei sanitare de către guvernul francez.

Buzyn a estimat că riscul de răspândire a SARS-Cov-2 în Franța era foarte scăzut

„Nu voi permite ca acțiunea guvernului, acțiunea mea în calitate de ministru, să fie murdărită, când am făcut atât de multe pentru a ne pregăti țara pentru o criză mondială a sănătății care, vă reamintesc, este încă în desfășurare”, a declarat Buzyn.

Buzyn a părăsut funcția din guvern în februarie 2020 pentru a candida în alegerile pentru primăria Parisului din partea partidului La Republique en March al președintelui francez Emmanuel Macron.

La sfârșitul lunii ianuarie, după ce trei cazuri de infectare fuseseră semnalate în țară, Buzyn, a estimat că riscul de răspândire a coronavirusului în Franța era foarte scăzut, din cauza izolării stricte a orașului Wuhan, unde a luat naștere boala.

A fost acuzată pentru deficitul de echipament de protecție personală pentru lucrătorii din domeniul sănătății

Buzyn a fost aspru criticată atunci când s-a aflat că există un deficit de echipament de protecție personală, în special de măști de protecție, pentru lucrătorii din domeniul sănătății, după ce în ianuarie anunțase că țara ar avea „zeci de milioane de măști în stoc în caz de epidemie”.

Clasată pe locul al treilea în alegerile din Paris, Buzyn a susținut că i-a alertat pe președinte și pe premier înainte de jumătatea lunii ianuarie cu privire la riscurile răspândirii virusului SARS-Cov-2 în Franța.

„Cred că am fost prima care a văzut ce se întâmpla în China”, a declarat fostul ministru pentru Le Monde.

„Când am plecat de la minister, plângeam pentru că știam că valul tsunami era în fața noastră. De la început, m-am gândit numai la un singur lucru: coronavirusul. Ar fi trebuit să oprim totul, a fost o farsă”, a adăugat ea.

Pamdemia a secerat 115.000 de vieți în Franța

Franța este a doua cea mai afectată țară din Uniunea Europeană, după Italia, cu peste 115.000 de vieți pierdute din cauza pandemiei. Autoritățile au primit mii de plângeri cu privire la gestionarea defectuoasă a pandemiei, dintre care câteva zeci au fost considerate admisibile.

De atunci, au fost efectuate percheziții la domiciliile și birourile fostului prim-ministruEdouard Philippe, ale lui Buzyn și ale succesorului său la ministerul sănătății, Olivier Véran.

Buzyn este, din ianuarie, trimis al directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății pentru afaceri multilaterale, scrie agora.md.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: