Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, rămâne sub control judiciar. Decizia ÎCCJ
Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, rămâne sub control judiciar. Decizia ÎCCJ

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, rămâne sub control judiciar. Decizia ÎCCJ

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, rămâne sub control judiciar. Magistraţii ÎCCJ i-au respins cererea de revocare a măsurii preventive impuse de procurorii Direcției Naţionale Anticorupţie (DNA).

Costel Alexe este cercetat de DNA pentru pretinse fapte de corupție și a fost plasat sub control judiciar. La data de 25 iunie, acesta s-a adresat unui judecător de drepturi și libertăți de la ICCJ şi i-a cerut să revoce ordonanța procurorului DNA prin care se stabilea prelungirea măsurii controlului judiciar în cazul său.

Încă 60 de zile de control judiciar

Din nefericire pentru Alexe, magistratul a considerat că nu se impune ridicarea controlului judiciar pe numele şi a prelungit măsura cu încă 60 de zile.

„Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petentul Alexe Costel împotriva ordonanţei nr.176/P/2020 din data de 25 iunie 2021 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar.

Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu petent, în cuantum de 80 lei, se plătește din fondul Ministerului Justiției. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 30 iunie 2021”, se arată în minuta ÎCCJ.

În aprilie 2021 au apărut problemele

La 28 aprilie 2021, procurorii DNA anunţau punerea oficială sub acuzare a fostului ministru liberal al Mediului, Costel Alexe. În acelaşi dosar era vizat şi directorului societății comerciale cu activitate siderurgică.

Costel Alexe este cercetat pentru luare de mită și instigare la delapidare în vreme ce directorul de combinat pentru dare de mită și delapidare. Anchetatorii arată că în perioada martie-aprilie 2020, el ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă.

Costel Alexe şi Ludovic Orban, preşedintele PNL

În calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, el garanta îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ce se refereau la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).

S-a ajuns şi la CEDO

Depozitul aflat în prim-plan este unul dintre cele 68 care au rămas neînchise  şi pentru care statul a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în 2018. La acea vreme, România era acuzată că nu şi-a îndeplinit obligația de stat membru al UE de a le închide cât mai repede. În prezent, autorităţile trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Cele 22 tone de tablă ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-ale ministrului. Sursele STIRIPESURSE au dezvăluit că ruda invocată ar fi chiar soția fostului ministru liberal al Mediului.

Valoarea foloaselor primite ca mită de este de aproximativ 103.000 lei. Aici sunt incluse contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului. După ce ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză. Renunţarea la aceste produse din tablă iar ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În acest context, jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan a lansat în exclusivitate dezvăluiri despre afacerile dubioase ale fostului ministru Costel Alexe. Altfel, amintim că în martie 2021, engleza lui Costel Alexe a stârnit hohote de râs.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.