Fostul judecător Nicuşor Maldea de la Tribunalul Caraş-Severin rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că a primit 80.000 de euro pentru a admite cererile de intrare în faliment a două firme, a hotărât Curtea de Ape Bucureşti, decizia nefiind definitivă.
Curtea de Apel Bucureşti a admis, ieri, propunerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de prelungire cu 30 de zile a mandatului de arestare preventivă a fostului magistrat Nicuşor Maldea. Instanţa a dispus şi prelungirea arestului preventiv pentru lichidatorii judiciari Ion I. Tudor şi Nicolae Călin Oancea şi a arestului al domiciliu pentru lichidatorul Loredana Berar. De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a decis să-i înlocuiască lichidatorului judiciar Ioan M. Tudor arestul preventiv cu arestul la domiciliu. Decizia instanţei nu este definitivă, ci poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Bani contra solu'ii favorabile
Conform Mediafax, Nicuşor Maldea a fost arestat pe 17 octombrie, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat că a primit 80.000 de euro pentru a admite cererile de intrare în faliment formulate de două firme. La sfârşitul lunii octombrie, Maldea a demisionat din magistratură, iar în 5 noiembrie preşedintelui Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţie a judecătorului.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 15 octombrie, ca lichidatorii Ion I. Tudor, Ion M. Tudor, Loredana Berar şi Călin Oancea să fie arestaţi preventiv, dar aceştia au contestat decizia. ICCJ a hotărât, în 22 octombrie, ca Loredana Berar să fie plasată în arest la domiciliu şi a menţinut deciziile primei instanţe în cazul celorlalţi trei inculpaţi. Procurorii DIICOT fac cercetări faţă de un grup infracţional suspectat de evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.
Sprijinul magistratului
Potrivit anchetatorilor, grupul a fost constituit în 2009, de lichidatorul judiciar Ion Tudor, iar gruparea a fost sprijinită şi de fostul judecător Nicuşor Maldea, de la Secţia a II-a Civilă, de Contencios administrativ şi fiscal, care avea spre soluţionare dosare privind insolvenţa unor societăţi comerciale. Fostul judecător Nicuşor Maldea este suspectat că a cerut şi primit în total 80.000 euro, pentru a admite cererile de intrare în faliment a unor societăţi.
După intrarea în faliment, unul dintre membrii grupului infracţional, lichidator judiciar, a vândut bunurilor societăţilor în faliment, la preţuri subevaluate, către alte firme controlate de membrii grupului. Ulterior, aceste societăţi au vândut bunurile către alte persoane, la o valoare mult mare, susţin procurorii.
Bani de la lichidator
Din documentele anchetatorilor rezultă că fostul judecător Nicuşor Maldea, la data faptelor preşedinte al Secţiei a II-a Civilă, Contencios, Administrativ şi Fiscal de la Tribunalul Caraş-Severin, care avea de soluţionat mai multe dosare penale în care lichidator judiciar a fost Ion Tudor, a primit de la acesta, prin intermediul lui Cristian Gelu Murariu, 60.000 dce euro, pentru a da soluţii favorabil în dosarele comerciale pe care le avea spre soluţionare.
"La data de 6 mai 2010, s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei, împotriva debitorului SC Drumuri şi Poduri SA Reşiţa, iar ulterior, la data de 7 aprilie 2011, a fost admisă cererea administratorului judiciar IT Management Advisors SPRL, fiind dispusă declanşarea procedurii falimentului", notează anchetatorii, care arată că, după deschiderea procedurii falimentului, Ion Tudor a valorificat bunurile societăţii Drumuri şi Poduri SA Caraş-Severin, către societăţi comerciale controlate de către acesta.
Anchetatorii susţin că, pentru a ascunde provenienţa sumei de 60.000 de euro dată Nicuşor Maldea, au fost încheiate fictiv cu acesta două contracte de vânzare-cumpărare pentru un teren forestier de 5.850 mp, din localitatea Târnova, aparţinând magistratului. Magistratul fusese pus în posesie cu acel teren în 14 mai 2008, titlul de proprietate fiind emis de Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Caraş-Severin.
Facturi false
Unul dintre contracte a fost încheiat în 17 noiembrie 2010, fiind autentificat la Biroul Notarului Public Florica Dobre, din Reşiţa, pădurea în suprafaţă de 5.890 mp fiind atunci "înstrăinată", cu suma de 60.000 de euro, lui Cristian Gelu Murariu.
După trei luni, în februarie 2011, Cristian Gelu Murariu, împreună cu soţia sa, Florentina Murariu, "au încheiat fictiv contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 477/2011 de către BNP Dobre Florica din Reşiţa, în care s-a consemnat în fals că sus-numiţii au înstrăinat către Tudor I. Ion acelaşi teren cu suma de 20.000 lei (aproximativ 8% din valoarea contractului anterior)", susţin anchetatorii. Lichidatorul judiciar Ion Tudor mai este acuzat că, împreună cu sora şi tatăl său, care erau asociaţi şi administratori în mai multe firme şi asociaţi coordonatori în cadrul unor societăţi civile profesionale de lichidare a unor societăţi aflate în insolvenţă, au atras mai mulţi administratori de la diverse firme, pentru emiterea de facturi fiscale fictive. "Fabricile de facturi" au funcţionat o perioadă de timp relativ scurtă, după care au fost radiate de membrii grupării.
Prin intermediul acestora, lichidatorul judiciar urmărea fie să majoreze artificial cheltuielile şi implicit deducerea TVA, fie să poată retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor firme aflate în insolvenţă sau pentru valorificarea bunurilor din insolvenţă. Ulterior, toate aceste societăţi, în număr de 30, au fost radiate, iar locul acestora a fost luat de altă societate comercială cu acelaşi profil de activitate, care a fost înfiinţată înainte de radierea celei care urma a fi înlocuită, iar documentele justificative şi contabile ale firmelor radiate au fost distruse, potrivit anchetatorilor.