Fostul episcop al Hușilor, Cornel Onilă și fostul arhimadrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile într-un dosar de viol și abuz sexual, de o instanță a Curții de Apel Iași.

Prin decizia pronunțată, Curtea Supremă a admis contestațiile formulate de cei doi împotriva încheierii din 22 mai 2020 a Curţii de Apel Iaşi și a respins propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi de luare a măsurii arestului preventiv.

Fostul episcop a fost pus în libertate, iar preotul caterisit Sebastian Jitaru care l-a șantajat cu filmări compromițătoare a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. El trebuie să meargă la secția de poliție, să nu iasă din țară și să nu se apropie de suspecți.

Potrivit motivării judecătorilor Curții de Apel Iași, Cornel Onilă ar fi obligat mai mulți elevi ai Seminarului Teologic la acte de natură sexuală. Mai multe astfel de abuzuri au fost filmate, iar o parte dintre imagini au apărut în luna august 2019.

Fostul Episcop al Hușilor a reclamat la DNA ca este șantajat de trei preoți care i-au cerut bani sau funcții pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreținea relații homosexuale cu un elev, la Seminarul Teologic Huși, actualmente preot într-o parohie din județul Vaslui.

Ulterior, cei trei preoți au fost condamnați la închisoare cu executare, iar ancheta a fost extinsă și asupra lui Cornel Onilă, pentru abuzuri sexuale.

„În perioada februarie – mai 2017, inculpatul Onilã Cornel, în calitate de profesor, ar fi supus, prin constrângere psihicã, unor acte de naturã sexualã, respectiv sãrutãri cu limba, mângâieri în zona organelor genitale, dezbrãcarea acestuia si sãrutarea corpului, pipãirea, precum si gesturile de a-i lua mâna si de a i-o plimba pe organele sexuale ale inculpatului pe partea vãtãmatã, minor la acea datã. În perioada 19 – 23 mai 2017, acelasi inculpat ar fi avut initiative de a-i face sex oral persoanei vãtãmate, initiative finalizate cu un astfel de act consumat, fapte comise prin constrângere psihicã”, se aratã în motivarea datã de instanta Curtii de Apel Iasi cu ocazia emiterii mandatului de arestare.