Procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Aurelian Cazan, la data faptei director general al Autorității Navale Române (ANR), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. El ar fi prejudiciat ANR cu 850.000 de euro după ce ar fi achiziționat, cu un preț supraevaluat, două corpuri ale Gării Fluviale Cernavodă. Liviu Cazan se consideră nevinovat spunând a acționat legal și că plățile au fost aprobate inclusiv de ministrul Transporturilor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Constanța au reținut următoarea stare de fapt: “În luna martie 2016, inculpatul Cazan Liviu-Aurelian, în calitate de director general al Autorității Navale Române, a încălcat, cu rea credință, prevederile legale privitoare la buna gestiune financiară a fondurilor publice angajând o cheltuială nelegală (discreționară, supraevaluată, vădit contrară principiilor regularității și economicității plăților), aspect care a produs un prejudiciu instituției pe care o reprezenta în valoare de 849.646,092 euro (cu TVA ), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Compania Națională „Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A” Giurgiu (CN A.P.D.F.).
Concret, la data de 31 martie 2016, inculpatul Cazan Liviu-Aurelian, în calitatea menționată mai sus, pentru a ajuta la ieșirea din insolvență a CN A.P.D.F., a achiziționat din patrimoniul acestei societăți două corpuri de clădire (unul dintre acestea fiind în stare avansată de degradare), la un preț supraevaluat, de 1.380.381 euro, având la bază motive tehnice false, artificial introduse.
Acțiunile deliberate ale inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, care a urmărit “cu orice preț” achiziția ambelor imobile, deși numai unul era util Autorității Navale Române, au condus la efectuarea unor plăți ilegale, ceea ce a produs un impact negativ asupra bugetului Autorității Navale Române, cu consecințe deosebit de grave.
Până la această dată Autoritatea Navală Română nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus instituirea popririi asiguratorii asupra conturilor bancare deținute de inculpatul Cazan Liviu-Aurelian, până la concurența prejudiciului. De asemenea, s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilelor deținute de același inculpat.Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”.
Ce spune fostul director ANR Fostul director al Autorității Navale Române, Liviu Cazan, actual viceprimar (PSD) al orașului Urziceni, a declarat pentru EVZ că la data faptelor a acționat în baza unui raport întocmit de un expert agreat de Ministerul Transporturilor. Prețul de achiziție a Gării Fluviale Cernavodă, de 300 euro/mp, a fost aprobat astfel în CTE a ANR și a Ministerului Transporturilor, de fostul secretar de stat, inclusiv de ministrul Transporturilor de atunci. Expertul DNA Constanța a considerat însă că valoarea de achiziție este prea mare. Fostul director al ANR, Liviu Cazan, crede că la mijloc este o răzbunare după ce s-a auzit că ar dori să revină pe funcție. Contactați de EVZ, reprezentanții ANR au spus că nu s-au constituit parte civilă pentru că nu exista niciun prejudiciu.