Catinca Nistor, fosta șefă a Institutul Cultural Român de la Londra, a dat în judecată Mnisterul Afacerilor Externe, după ce a fost revocată din funcție la jumătatea lunii mai acestui an. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București.
Catinca Nistor a sesizat instanța de judecată privind revocarea sa din funcția de conducere a Institutului Cultural Român (ICR) de la Londra. Litigiul dintre Nistor și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va fi judecat de judecat de magistrații Secţiei a-VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale din cadrul Tribunalului București.
Dosarul are drept obiect „contestația deciziei de concediere”. Încă nu s-a stabilit un termen de judecată pentru acest dosar. Judecătorii verifică în acest moment toate documentele aduse la dosar. Șeful ICR, Liviu Sebastian Jicman, a cerut ca Ministerului Culturii, dar și MAE ca Nistor să fie revocată din funcție, după un moment „artistic” de pe 1 martie.
Ce a făcut Catinca Nistor pe 1 martie
Jicman a susținut că fosta șefă a ICR Londra a avut un „moment artistic organizat” cu ocazia zilei de 1 martie chiar la sediul instituției. Catinca Nistor a interpretat melodia „Mocirița”, iar prestația sa a fost criticată aspru în spațiul public, mai ales, după ce clipul video a devenit viral. „Aș aștepta cu încredere demisia doamnei Catinca Nistor”, declara atunci ministrul culturii, Lucian Romașcanu. Fosta șefă a ICR Londra nu a demisionat și ulterior a fost demarată procedura parlamentată pentru revocarea din funcție.
Comisiile de cultură și de politică externă din Senat au votat în unanimitate demiterea Cantincăi Nistor, la finalul lunii matie. Ulterior, Nistor a susținut că este victima unei „campanii virulente și agresive” împotriva sa, fără să existe „o bază reală”. Libertatea a susținut că fosta șefă a ICR Londra a refuzat să stea în locuința de serviciu gratuită și închiriat un apartament într-un cartier de lux din capitala Marii Britanii, iar chiria de 6.500 de lire sterline este plătită de statul român.
Acest lucru înseamnă că autoritățile plătesc 78.000 de lire anual pentru acest apartament. Ministerul de Externe a transmis că acest contract se va încheia pe data de 8 septembrie. Statul român nu poate rezilia contractul din cauza unor clauze. Nistor a susținut că „nu există obligația legală de a locui în sediul reprezentanței, iar jumătate din spațiul destinat șefului ICR era folosit pe post de birouri consulare” atunci când a ajuns la șefia ICR Londra, potrivit Libertatea.
Catinca Nistor a prezentat un raport de activitate
Raportul de activitate depus de Catina Nistor, avea câteva aspecte demne de remarcat:
„Am organizat în premieră, în luna noiembrie 2022, un eveniment al ICR Londra la Royal Greenwich Observatory, eveniment pentru care ICR Londra a realizat un parteneriat cu asociația Art in Conversation, fără de care costurile de închiriere a locației, în valoare de 8000 GBP, nu ar fi putut fi acoperite. Acest proiect nu se afla în calendarul anual.
Am reluat, după 8 ani, colaborarea cu Ambasada României din Irlanda
Am reluat, după o pauză de 4 ani, parteneriatul cu Societatea Enescu, parteneriat esențial în asigurarea livrării unui produs cultural la cel mai înalt nivel – Seria Enescu, cel mai longeviv proiect al ICR Londra, și unul din primele 5 cele mai de succes în rețeaua internațională de institute culturale din Londra
Am obținut, în premieră pentru publicul britanic, prezentarea expoziției Young Blood 2.0 din cadrul Art Safari, prevăzută pentru luna septembrie a.c.
Am inițiat negocieri cu British Museum pentru o posibilă expoziție capsulă reprezentând Cultura Cucuteni, eveniment prevăzut pentru a marca Ziua Națională a României 2023”, scria Evz.ro
Catinca Nistor are șanse de câștig, susțin avocați specializați în dreptul muncii, contactați de noi.