Miercuri, acest mare juriu s-a dizolvat, ”tribunalul consideră că nu mai este nevoie ca Chelsea Manning să compară în faţa justiţiei şi că menţinerea sa în detenţie nu mai răspunde unui obiectiv de coerciţie”, conform judecătorului Anthony Trenga.
Trenga  însă a menționat că răspunderea financiară impusă rămâne valabilă.

Este vorba de penalităţile financiare care au fost fixate pentru a o forţa pe Manning să depună mărturie în legătură cu WikiLeaks şi cu fondatorul său, Julian Assange. Amenda este de 256.000 de dolari. În vârstă de 32 de ani, Manning a încercat să se sinucidă miercuri, dar autorităţile au intervenit la timp. În acest moment ea se află transferată într-un spital, unde i se acordă îngrijiri, arată grupului său de susţinere.

Chelsea Manning a fost încarcerată în martie 2019 pentru că a refuzat să depună mărturie în faţa unui mare juriu însărcinat cu anchetarea WikiLeaks şi a fondatorului său, Julian Assange, cărora le-a transmis în 2010 un mare volum de documente confidenţiale.

Mai exact, în calitate de analist al serviciilor de informaţii, ea a facilitat ”scurgerea” către WikiLeaks a peste 700.000 de documente confidenţiale despre războaiele din Irak şi Afganistan. Între acestea se regăsesc peste 250.000 de cablograme diplomatice.

Fostul analist al serviciilor de informaţii a fost condamnat inițial, în 2013, la 35 de ani de închisoare de o curte marţială, dar pedeapsa sa a fost comutată de preşedintele Barack Obama. Mannging a fost  eliberată în mai 2017 după şapte ani de închisoare, perioadă în care fostul militar şi-a început tranziţia spre sexul feminin.

Sursa: Agerpres.ro