Fostul șef al contraspionajului din anii 80, Filip Teodorescu, a vorbit despre misiunile pe care le-a avut în afara României, precum și despre rolul serviciilor secrete în statul român.
„Eu nu am spionat pe nimeni. Spionarea presupune să obții informații utile pentru țara ta”, a spus Filip Teodorescu, precizând că misiunile sale s-au axat, în principal, pe domeniul economic.
„Domeniul economic pentru că România asta voia. România nu avea relații de dușmănie cu alte state”, a spus fostul șef al contraspionajului din România.
„Serviciile secrete își fac datoria în funcție de ceea ce stabilește factorul politic. Dacă fiecare și-ar face pe cont propriu altă agendă ar fi haos”, a spus Filip Teodorescu.
Într-o intervenţie a celor doi moderatori, Mihai Gâdea şi Mircea Badea, aceştia l-au întrebat pe Filip Teodorescu şi despre istoricul Cristian Troncotă.
„Cristi Troncotă spune din ce a mai auzit şi citit pe la arhivă. Nu a lucrat niciodată în sistem. Nu toate sunt la arhivă, ci mai sunt şi în captele oamenilor care mai trăiesc. Eram în activitate la contraspionaj. Noi ştiam de legăturile lui Stănculescu cu MI6, am supravegheat şi întâlnirea din Ungaria de la Balaton”, a răspuns acesta.
„Cum aţi supravegheat întâlnirea?”, a fost următoarea întrebare a lui Mircea Badea.
„Când o să intraţi în contraspionaj, o să aflaţi. Nu se discută în public. Nu a fost nicio surpriză pentru noi ceea ce s-a întâmplat. Cu aprobarea expresă a preşedintelui ţării, urmăream pe cineva cu o poziţie politică foarte înaltă. În prima decadă a lunii decembrie, l-au atenţionat să-şi ia familia şi şă plece din Bucureşti. Am raportat totul”, a declarat fostul şef al contraspionajului.
Întrebat dacă generalul Stănculescu vindea informaţiile pe care le aduna de la britanici şi unguri, Filip Teodorescu a răspuns că „ar fi greu de spus”.
Generalul Stănculescu era agentul britanicilor şi al ungarilor. La balaton s-a vorbit despre ceea ce urma să se întâmple în România?
„Sunt convins că s-a vorbit”
Toate aceste informări ajungeau la vârful contraspionajului, şi apoi la vârful politicii?
„În mod normal, da. Aşa se întâmpla. Totul era foarte sec, nu exista vorbăraie degeaba”, a mai adăugat fostul şef.
Politicianul care spuneţi că era la vârful contraspionajului, mai trăieşte?
„Nu, din păcate a murit. Ceauşescu nu mai era ce fusese înainte. Era foarte bolnav. Fusese într-o comă diabetică în timpul unei vizite în Japonia”, a mai dezvăluit acesta.
Ştire în curs de actualizare