Dezvăluiri din Ferentari doboară un magnat austriac. Fost ofițer de contrainformații, creierul afacerii EADS care folosea români în operațiuni ilegale

Dezvăluiri din Ferentari doboară un magnat austriac. Fost ofițer de contrainformații, creierul afacerii EADS care folosea români în operațiuni ilegale

„Evenimentul zilei” a intrat pe firul unei anchete care ar putea arunca în aer afacerea EADS – Eurofighter, scandalul internațional privind achiziția dubioasă de avioane contestată de statul austriac în raport cu Germania. Informații-bombă furnizate pentru INTERPOL de o româncă îl indică drept pion principal în mita dată pentru parafarea acestei afaceri pe Constantin Ster, un afacerist din Bacău, dar cu conturi în Dubai.

Judecătorii austrieci au achitat-o, pe 3 ianuarie 2018, pe Liliana Rudaru după ce au stabilit că a fost folosită ca „paravan” în afaceri ilegale, derulate de Andreas Schmidt, partener de afaceri cu Ster, nimeni altul decât fi ul lui Georg Schmidt, fost ofi țer de contrainformații militare, considerat „Lobbystul EADS” care ar fi vândut secrete EADS, în defavoarea producătorului de avioane suedez SAAB.

Procesul unei românce, achitată pe 3 ianuarie, de un tribunal din Viena, ar putea detona scandalul EADS și ar putea, de asemenea, scoate la iveală un scandal de proporții internaționale. În ziua în care a fost achitată, doi ofițeri ai INTERPOL, din Austria, au interogat-o în legătură cu afacerile derulate de cel cu care se judeca, Andreas Schmidt, dar și despre legăturile de afaceri ale acestuia cu un român, Constantin Ster. Andreas Schmidt este fiul lui Georg Schmidt, un fost ofițer de contrainformații militare austriac, implicat și anchetat în scandalul de mită din afacerea Eurofighter-EADS.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Andreas Schmidt a continuat afacerile tatălui folosind români ca paravan în afaceri ilegale

O afacere de peste un miliard de euro

Pentru a înțelege dimensiunea acestui scandal, trebuie menționat că, în februarie 2017, Austria a dat în judecată gigantul european Airbus, pentru un contract încheiat cu Eurofighter, asupra căruia planează suspiciuni de mită și cere daune de 1,1 miliarde de euro. Ministerul austriac al Apărării a declarat, în procesul deschis joi, 16 februarie 2017, că Airbus și consorțiul Eurofighter sunt acuzate că ar fi înșelat deliberat autoritățile de la Viena, pentru a se încheia contractul de miliarde. Airbus se află sub presiunea unor investigații care vizează acte de corupție, printre care enumerăm: anchete ale SFO - organ care cercetează fraude majore în Marea Britanie, Parchetul Financiar al Franței care cercetează relații cu intermendiari care ar fi facilitat vânzări masive ale grupului franco-german condus acum de Tom Enders sau Parchetul din München acolo unde ancheta se apropie de final „fără a fi depistate fapte majore de corupție” – așa cum citează Der Spiegel. În schimb, în România, ancheta DNA pornită, în 2014, de Codruța Kovesi, în dosarul Frontiera - EADS, legată de finanțări umflate și comisioane ilegale, s-a înțepenit pe parcurs. Era vorba de un contract încheiat în anul 2004, în valoare de un miliard de euro, care a vizat securizarea graniţelor României, condiţie obligatorie pentru aderarea la UE, în 2007. În 2016, procurorii germani au decis să oprească cercetările și să claseze ancheta, deși Laura Codruța Kovesi declara că procurorii germani și cei români au semnat un parteneriat pentru a colabora în această anchetă în care „sunt sute de funcționari implicați”.

Bani negri, scoși prin intermediul românilor

Scandalul cu impact internațional care mocnește în capitala Austriei, Viena, îl are în centrul atenției pe Georg Schmidt, fost pilot și reprezentant al armatei care a fost interogat de o comisie de investigație a afacerii Eurofighter, în scandalul EADS. Presa austriacă a relatat că el a fost acuzat, recent, de implicarea în afaceri dubioase și suspiciuni de mită, în condițiile în care ar fi fost finanțat de germani pentru sabotarea unui contract cu SAAB, producătorii sudezi de avioane, în favoarea unui contract cu divizia militară Airbus, mai exact EADS.

FOTO: Alexandru Călin și Vasile Asan, două dintre victimele afacerilor necurate derulate de Andreas Schmidt

Surpriza în acest scandal ar putea veni, însă, de la românca Liliana Rudaru, o femeie plecată să își câștige existența în ca pitala Austriei, tocmai din cartierul bucureștean Ferentari. Ea a fost audiată și achitată de un judecător de la Landesgerichtsstraße 11 - Curtea Penală a Provinciei Viena, pe 3 ianuarie. Femeia a povestit, în exclusivitate, pentru „Evenimentul zilei” că a fost inculpată, deoarece figurează, ca și patroană, în trei firme controlate de Andreas Schmidt, fiul lui Georg Schmidt: Kasandra Gmb, Liliana Rudaru și Liliana Rudaru AG. Deși nevinovată, statul austriac a tras-o la răspundere pentru că nu a plătit taxe și impozite de peste 400.000 de euro, din 2007 încoace. De la româncă aveam să aflăm, însă, că Andreas Schmidt s-a folosit de ea și de alți doi români, pe care i-a făcut „patroni” în acte, dar prin intermediul cărora încasa bani negri. Printre „patronii” folosiți de Andreas Schmit se numără zugravul român Vasile Asan și Alexandru Călin. Ultimul dintre ei a încasat amenzi de circulație pe care statul austriac i le-a cerut să le plătească, deși omul nu are permis de conducere, dar figura ca șofer angajat la una dintre firmele lui Smhmidt.

Mărturii devastatoare în favoarea româncei

În fața judecătoarei de la Curtea Penală a Provinciei Viena, la termenul precedent, din 14 noiembrie 2017, trei martori – doi români și un sârb - au mărturisit că nu au încasat, niciodată, salariile de la „patroana” Liliana Rudaru. Femeia muncea, făcea curățenie se ocupa de treburi menajere, în general. Martorii chemați în instanță au relatat același lucru: beneficiarul banilor firmelor de construcții și a unui restaurant era, de fapt, Andreas Schmidt. În acest caz, românca a și înregistrat convorbiri cu Andreas Schmidt pe care s-a oferit să le pună la dispoziția instanței. Printre altele, fiul ofițerului de la contrainformații mili tare se lăuda cu relații la „mafia rusă și italiană” și îi spunea Lilianei Rudaru că „nu are ce să îi facă”. La termenul din 3 ianuarie 2018, a fost audiat chiar Andreas Schmidt, în calitate de martor. Afaceristul austriac ar fi spus că îi pare rău că Liliana Rudaru a ajuns în această situație. Totodată, ca martori au mai fost audiați doi cunoscuți ai austriacului, Kraevski și Sirota, un agent imobiliar. „Kraevski este polonez și are firma de construcții. A fost întrebat dacă mă cunoaște și dacă a făcut vreun contract cu mine. El a spus că este a treia oară când mă vede că nu a facut niciun contract cu mine și că Andreas a propus și a vorbit despre mine că are o firmă și că are și niște români pentru ajutor”.

FOTO: Liliana Rudaru

Interogată de INTERPOL: „Făceau trafic cu arme și avioane”

Despre discuția cu cei doi ofițeri de la INTERPOL, Liliana Rudaru ne-a spus: „M-am speriat! După ce judecătoarea a zis că sunt achitată, au venit un bărbat și o femeie, m-au luat pe mine, pe procuror și pe traducătoare și am urcat la etajul al patrulea. S-au legitimat și au spus că sunt de la Interpol. Acolo le-am spus tot ce s-a întâmplat: cum am ajuns în Austria, cum am fost pusă să fac firmele, dar au insistat pe legătura cu acest Constantin Ster”, a dezvăluit Liliana Rudaru. „M-au mai întrebat ce fel de viață am avut eu în Wasenbruck și cum am ajuns acolo…”, a continuat românca. „Și despre legătura dintre Andreas și românul Constantin Ster?”, am întrebat eu. „Da le-am zis că era Constantin cu o echipă de 9 muncitori: Pătrașcu, Năsturaș... m-au întrebat de mai mulți dintre ei si mi-am adus aminte că erau în echipa lui Constantin Ster”, a adăugat Liliana Rudaru. „Le-am spus cum Costantin se lăuda că are legatură de familie cu tata lui Andreas ca să taică-su lui Andreas le-a facut cunostință, că au colaborat în diferite țari… M-au întrebat că ce cred eu că făcea. Mai ales că acest Constantin are și un defect la ochi din cauza unui incident din timpul războiului din Irak. Și eu le-am răspuns ce aflasem: făcea trafic de arme, avioane și windos-uri. Că tatăl lui Andreas a fost pilot de avion”, a mai precizat Liliana Rudaru

Misteriosul afacerist român

Astfel, am aflat, prin intermediul românilor a runcați, fără voie, în acest circuit financiar, că unul dintre cei care l-a susținut pe Andreas Schmidt este un om de afaceri român pe care l-a cunoscut în Dubai, acolo unde austriacul derulează afaceri. Este vorba despre Constantin Ster, suspectat de procurorii germane că ar fi fost un pion în intermediaerea unei șpăgi ve nite dinspre divizia miliatară a Airbus. Așa cum a relatat site-ul theblacksea.eu, anchetatorii nemți ar fi descoperit că în conturile firmei lui Ster, înregistrată în Dubai, ar fi intrat cinci milioane de euro. În timpul audierilor din timpul anchetei, românul a negat că ar fi intrat în posesia acestei sume. Însă, despre Ster ne-a povestit și Liliana Rudaru care susține că s-a cunoscut cu Andreas Schmidt în Dubai și că românul ar fi renovat, prin intermediul firmei sale, una dintre clădirile austriacului.

Așa cum reiese din declarațiile Lilianei Rudaru și a ginerelui său, austriacul căsătorit cu fiica ei, Andreas Schmidt este cel care se ocupă de afacerile puse la cale de tatăl său. „Georg este capul, iar Andreas este gâtul”, a spus românca în instanță. Familia Schmidt ar derula afaceri în Hong Kong, Germania – mai exact în Köln AG acolo unde s-ar afla „Mama firmelor” -, Dubai, Bahamas, Tailanda și Anglia.

FOTO: Într-un interviu din 1987, Georg Schmidt critica achiziționarea de avioane SAAB, dar s-a îmbogățit făcând afaceri cu firma rivală, Airbus

A făcut avere cu un soft vândut în Germania

Presa austriacă a tratat, anul trecut, pe larg, scandalul izbucnit în cazul achiziției de avioane Eurofighter, caz în care Georg Schmidt apare ca și intermediar al unei mite oferite de către EADS. El se află pe lista de 21 de persoane anchetate în acest caz ca și „lobbyist al EADS”. Profil.at a relatat, spre exemplu, că, în afacerea Eurofighter, antreprenorul Georg Schmidt a fost folosit de EADS ca intermediar la Partidul Popular din Austria (ÖVP). Fost ofițer de aviație și de contrainformații în cadrul Ministerului Apărării din Austria, el a lucrat, încă din anul 2002, pentru divizia de apărare a Airbus. În vârstă de 69 de ani, Georg Schmidt, din orașul Steyr, a livrat EADS un software, chiar în preajma semnării contractului prin care Austria a achiziționat avioane Eurofighter, într-un contract estimat la 1,36 de milioane de euro. Relația de afaceri cu divizia de armament a companiei aerospațiale multinaționale, devenită Grupul Airbus, datează din 2002. La data de 25 septembrie 2002, Georg Schmidt a semnat un „contract preliminar” cu EADS Deutschland GmbH. Obiectul: livrarea unui produs software pentru o perioadă de încercare de 180 de zile, în valoare de 350.000 de euro. În ziua următoare, la 26 septembrie 2002, EADS Germania i-a plătit lui Schmidt 350.000 de euro. De fapt, Georg Schmidt nu numai că a livrat software-ul grupului EADS. Înregistrările intrate în posesia anchetatorilor arată că a furnizat, în privat, instrucțiuni de zbor mai multor reprezentanți EADS și a trimis în mod repetat e-mailuri către Germania, analizând evoluțiile actuale legate de procesul de achiziții publice. În plus, el a oferit partenerilor săi de afaceri recomandări privind modul în care trebuie să se comporte în fața comisiei.

Cariera și afacerile unui ofi țer de contrainformații

Născut în anul 1949, Georg Schmidt s-a retras, și-a cumpărat o fermă și a lăsat, oficial, afacerile pe seama fiului său, Andreas, și a celorlalți membri ai familiei. Are în spate o carieră de pilot militar și om de afaceri. El a absolvit o facultate de inginerie mecanică și industrială. După absolvire, a plecat în armată, iar din 1971 a fost pilot de avioane. În anul 1980 a fost numit într-o funcție de conducere din cadrul Oficiului de Apărare al Armatei. În 1986 a demisionat în funcția de colonel-locotenent și a declarat, în presa vieneză, că a făcut-o în semn de protest împotriva achiziționării vechilor avioane de vânătoare Saab Draken. Apoi a intrat în afaceri, iar în anul 1998 a dezvoltat un software de criptare („semnătura digitală”). În sectorul privat, el a lucrat, timp de 12 ani, în calitate de Director General al Styrian Biowärme GmbH (acum parte a Energie Steiermark AG). În anul 2000 a devenit partener în compania de software IT Solution GmbH, din Viena. Pe site-ul său, compania arată că are doar doi angajați dar are clienți de prestigiu, precum Asfinag, Magna Steyr, Audi, Ministerul de Interne, Voestalpine, Strabag etc. Oficial, în 2009 s-a retras din afaceri.

Corupție de tip occidental

Am cunoscut-o pe Liliana Rudaru în București, în luna decembrie, atunci când venise să își vadă familia: patru copii și o mamă în vârstă. Spunea că îi este teamă că va fi arestată pentru ceea ce nu făcuse. „Mai exact?”, am întrebat- o. „Am fost chemată la tribunal, pe motiv că trebuie să plătesc daune statului austriac pentru neplata contribuțiilor sociale. Eu figurez în acte dar, de fapt, de toate operațiunile s-a ocupat Andreas Schmidt”, ne-a răspuns femeia. Am întrebat- o cine este Andreas Schmidt. „Un om care m-a angajat, în Austria, în 2007. Apoi, mi-a cununat fata, la prima căsătorie. Eram în relații bune. Până anul trecut, când a început ancheta”, ne-a povestit Liliana Rudaru. Practic, din relatările ei reiese că atât ea, cât și alți doi români care nu știu germană au fost de acord să semneze niște acte în care figurau ca administratori sau acționari principali. După aceea, ca în multe alte cazuri descoperite de DIICOT în țara noastră, conaționalii noștri scoteau sume importante de bani, ca și titulari de cont, din bănci pe care le înmânau lui Andreas Schmidt sau acoliților acestuia. „Patronii” se alegeau cu „50 sau o 100” de euro.