Un fost membru al CSM susține că protocolul încheiat între Parchet și SRI arată lucruri îngrijorătoare, unul dintre acestea fiind extinderea echipelor operative formate dintre procurori şi ofiţeri.
„Totul ar trebui să ne îngrijoreze. Lucrul cel mai grav pe care cred eu că îl conţine protocolul acesta este faptul că a extins acele echipe operative formate din procurori şi cei din cadrul SRI - de la acele câteva infracţiuni privind securitatea naţională în care SRI are competenţe legale, cam la toate infracţiunile din Codul Penal. Eu cred că acesta este lucrul cel mai grav. Restul nu face decât să detalieze modalitatea de lucru, dar totul subordonat acestui amestec al SRI în cam tot ce însemna anchetă penală în România. E extrem de grav nu neapărat ce scrie în protocol, pentru că noi nu ştim cum a fost pus el în aplicare, dar el permitea nişte abuzuri de neimaginat pentru ceea ce înseamnă statul de drept. Permitea, nu ştim dacă s-a întâmplat”, a declarat Toni Neacşu, fost membru al CSM pentru Mediafax.
Neacșu a mai precizat că dacă se va constata, în urma desecretizării protocolului, că au fost obținute probe în mod ilegal, se poate constata nulitatea acestora.
„Nu plecăm de la premisa că s-ar putea solicita rejudecarea unor dosare pe ideea că au fost făcute pe baza unor protocoale, ci pe ideea că probele folosite în acele dosare au fost obţinute prin mijloace nelegale. Aceste mijloace nelegale de obţinere a probelor duc la nulitatea acelor probe, până la urmă. Deci ele, practic, nu sunt legale. Dacă acele mijloace erau prevăzute de acest protocol, putem spune că protocolul le-a provocat”, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Toni Neacşu.
SRI a publicat protocolul de colaborare cu Parchetul General după ce reprezentanţii PG au anunţat marţi că în urma unei analize au ajuns la concluzia că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru declasificarea documentului semnat în 2009. La rândul lor, reprezentanţii SRI anunțaseră joi că acest protocol va fi publicat vineri pe site-ul instituţiei.