Al Treilea Război Mondial: MULTINAȚIONALELE împotriva lui TRUMP
Editura Evenimentul si Capital

Al Treilea Război Mondial: MULTINAȚIONALELE împotriva lui TRUMP

Au trecut abia 100 de zile din mandatul lui Trump, dar acesta este acuzat de toate relele lumii FOTO: AGERPRES
Autor: | | 39 Comentarii | 16444 Vizualizari

Alegerea lui Donald Trump, în noiembrie 2016, a declanșat un uriaș mecanism de diabolizare a noului președinte american: liderii politici occidentali, trusturile de presă, marile companii, Hollywood-ul, ONG-urile, toate strânse într-o formidabilă coaliție împotriva naturii au declanșat războiul total.

Fostul diplomat Ovidiu M. Curea semnează în revista Art- Emis o analiză care explică dedesubturile acestui conflict de proporții nemaiîntâlnite, pe care nu se sfiește să-l numească „Al Treilea Război Mondial”.

Cel mai demonizat președinte din istorie

„Noi ne-am uitat cu gura căscată la americani dintotdeauna. Și nu numai noi. Ne-am uitat cu admirație și cu invidie, ne-am uitat cu speranță și reproș. Azi ne uităm la ei și nu mai înțelegem nimic . Asta să fie democrația pe care o predicau ei lumii întregi, democrația pe care lumea întreagă se căznea să o implementeze musai prin ogrăzile lor cu paie, cu coceni, cu nisip sau cu liane?”

Așa își începe Ovidiu M. Curea analiza: cu nedumerirea oricărui om de bun-simț care nu poate înțelege de ce „președintele americanilor, ales legal de către americanii înșiși cu numai câteva luni în urmă, este persoana cea mai blamată, cea mai ironizată, cea mai demonizată din toată istoria de până acum a Statelor Unite?”

Programul național al lui Trump deranjează?

La urma urmei, de ce se face vinovat cel care a câștigat promițând că va pune în prim-planul acțiunilor sale interesul americanilor? Iată, spre aducere aminte, o listă a promisiunilor sale, care au stârnit oroare:

Pe piața americană „să se cumpere produse americane și să se angajeze forță de muncă americană”, „orice decizie în problemele de comerț, finanțe, emigrație sau afaceri externe să fie luată în beneficiul muncitorilor americani și al familiilor americane”, principiul care va sta la baza tuturoracțiunilor sale va fi „America first”, reducererea taxelor și impozitelor, restaurarea respectului pentru lege, combaterea criminalității și traficului de droguri, îmbunătățirea sistemului medical, revigorarea activității economice interne, limitarea implicările armatei americane în conflictele externe, reducerea deficitului balanței de plăți, mărirea numărului locurilor de muncă prin crearea de condiții favorabile pentru firmele naționale, ca ele să investească în țară și nu în străinătate, reducerea numărului șomerilor și ridicarea nivelului câștigurilor salariale, controlarea fluxului de imigranți, restaurarea și dezvoltarea rețelelor de șosele și autostrăzi.

În fine, (Trump) declară că își face o datorie de credință în a urmări ca scop final al mandatului său redarea strălucirii și măreției de altădată a Americii, ”strălucire și măreție care au stat vreme îndelungată în admirația întregii lumi, la a cărei civilizație materială a contribuit din plin”.

Ce este rău aici?... Nu cumva „tocmai acest program național - patriotic american să-i fi scos din minți pe americani, care protestează zilnic împotriva lui Trump?”

Familia și apropiații lui Trump, luați la țintă

Și nu doar Trump este ținta atacurilor în valuri. Oricine îi stă în preajmă este vânat la fel ca președintele. Michael Flynn, consilierul pe probleme de securitate națională, a fost forțat să demisioneze; asupra lui Jeff Sessions, procurorul general al SUA, se fac presiuni uriașe pentru a demisiona și el. „Vina lor? Cei doi, care au făcut parte din echipa Trump, au avut discuții în timpul campaniei electorale cu ambasadorul rus Serghei Kislyak, ca și cum acesta era „un arestat periculos cu care nimeni nu avea voie să vorbească, în schimb campania contracandidatei lui Trump, Hillary Clinton, putea să fie finanțată de multinaționale și cercuri arabe având legături cu ISIS”.

În acest război total împotriva noului președinte, membrii familiei Trump au devenit și ei ținte: „Soția lui Trump, Melania (născută, atenție! în Slovacia comunistă), este neglijată de acesta, nu vrea să se mute la Casa Alba, poartă rochii prea scumpe; fata lui Trump, Ivanka, (aha, nume rusesc!) sfidează lumea călătorind în mod ipocrit cu companii aeriene low-cost”.


FOTO: Ivanka și Melania, în spatele lui Trump FOTO: AGERPRESPentru UE, Trump este mai periculos decât Putin

Uniunea Europeană l-a tratat de la bun început pe Donald Trump ca pe marele său inamic, acesta având parte de un tratament mai agresiv decât Putin. „Puterile europene s-au simțit de-a dreptul revoltate de direcțiile politicii lui Trump față de țările europene, care se axează pe două probleme: dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre SUA și fiecare stat european în parte, fără intermedierea și aprobarea Bruxelles- ului (apreciind Brexit-ul ca pe o manifestare de independență a Marii Britanii) și respectarea cotelor de contribuție la bugetul NATO de toate țările membre. Dacă membrii NATO nu-și respectă obligațiile financiare, Trump apreciază că nici SUA n-ar mai trebui să sară în ajutorul țărilor membre în caz de agresiune externă”.

Dintre țările europene membre NATO, doar 4 din cele 25 și-au îndeplinit, în 2016, obligația asumată de a contribui cu 2% din PIB la bugetul Alianței: Marea Britanie (2,21%), Grecia (2,38%), Estonia (2,16%) și Polonia (2,00%). Celelalte mari puteri europene, Germania (1,19%), Italia (1,11%) și Spania (0,91%) se numără printre codașe, efortul lor financiar fiind sub cel al României (1,48%). Franța cu 1,78% se află și ea sub nivelul angajamentelor.

SUA, identificate explicit ca inamic al Uniunii Europene

Reacția europenilor la punerea la punct a lui Trump a fost furibundă. «La 31 ianuarie, președintele Consiliului European, Donald Tusk trimitea o scrisoare conducătorilor celor 28 de state membre U.E. în care avertiza că „Schimbările (de putere) de la Washington pun Europa într-o situație dificilă, noua administrație părând a așeza sub semnul întrebării ultimii 70 de ani de politică externă americană”, iar în continuare identifică drept riscuri pentru UE „o Chină tot mai activă”, „politica agresivă a Rusiei în Ucraina și celelalte țări vecine”, „războaiele, teroarea și anarhia din Orientul Apropiat și Africa”, precum și „declarațiile îngrijorătoare ale noii administrații americane”.

La sfârșit, Donald Tusk încheie cu concluzia îndemn că „astăzi trebuie să ne apărăm cu claritate demnitatea, fie că e vorba de Rusia, China, Statele Unite sau Turcia”. Întrucât o apărare nu se poate pregăti și manifesta decât față de un dușman, rezultă că Tusk consideră Statele Unite alături de Rusia, China și Turcia ca fiind dușmanii de astăzi ai Uniunii Europene.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate