Forțele Aeriene Regale Britanice au efectuat nouă misiuni de interceptare în Marea Neagră

Forțele Aeriene Regale Britanice au efectuat nouă misiuni de interceptare în Marea Neagră Sursa: Arhiva EVZ

Forțele Aeriene Regale Britanice au anunțat că detașamentul dislocat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu în perioada mai-august 2021 pentru poliție aeriană, format din patru avioane de luptă Eurofighter Typhoon, a executat nouă misiuni de monitorizare a unor aeronave suspecte în apropierea spațiului aerian al NATO din zona Mării Negre.

În majoritatea cazurilor, avioanele britanice au fost trimise să monitorizeze aeronave militare rusești care efectuau zboruri în apropierea spațiului aerian NATO fără să transmită un plan de zbor prestabilit și fără să comunice cu controlorii de trafic aerian din zonele prin care zburau, lucruri care pot pune în pericol și traficul aerian civil.

Un astfel de incident s-a petrecut pe data de 22 iunie, când aeronave rusești de tip Suhoi Su-24 Fencer și Su-30 Flanker au pătruns în regiunea românească de informare a zborurilor – FIR București.

Pe lângă misiunile de monitorizare, piloții britanici au participat la numeroase exerciții în compania omologilor din România și alte țări NATO și partenere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un detașament din cadrul Forțelor Aeriene Regale Canadiene, format din aproximativ 150 de persoane cu șase aeronave CF-188 Hornet, a preluat sarcina asigurării serviciului de Poliție Aeriană Întărită la Marea Neagră, după ce detașamentul aviației britanice a revenit la începutul lunii septembrie la baza RAF Lossiemouth, scrie umbrela-strategica.ro.

Avioanele de luptă Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon este un avion multi-rol de vânătoare bimotor. Acesta este proiectat și construit de un consorțiu de trei companii partenere distincte: Alenia Aeronautica, BAE Systems și EADS ce lucrează prin intermediul unei companii susținătoare Eurofighter GmbH, care a fost formată în 1986.

Proiectul este gestionat de către NETMA (NATO Eurofighter and Tornado Management Agency - Agenția de Gestionare a Eurofighter și Tornado NATO), care acționează în calitate de prim client. Încă din 1979, au început studiile în ceea ce ar deveni Eurofighter Typhoon.

Producția de serie al Eurofighter Typhoon este în curs. Aeronava a intrat în serviciu cu Forțele Aeriene Regale-Marea Britanie (Royal Air Force), Forțele Aeriene Germane Luftwaffe (Jagdgeschwader 74), Forțele Aeriene Italiene și Spaniole. Austria a achiziționat 15 avioane iar Arabia Saudită a semnat un contract de 4,42 miliarde lire sterline (cca. 6,38 miliarde euro în 2007) pentru 72 avioane.

Eurofighter 2000, sau Eurofighter Typhoon după cum este cunoscut acum, este un efort multinațional de un număr de națiuni europene pentru a produce un avion de vânătoare pentru începutul secolului XXI.