Formula 3 îngrădeşte proprietăţile private

Competiţia auto limitează accesul oamenilor pe propriile terenuri.

C.D., inginer de profesie, are drept de proprietate asupra unui teren de 350 de metri pătraţi, aflat în zona limitrofă Căii 13 Septembrie, în faţa clădirii Academiei Române, de aproape opt ani. Tot de atunci, plăteşte anual impozitul pe teren fără, însă, a putea beneficia de pe urma lui. „Pe vremea lui Constantinescu a fost un concurs de arhitectură numit «Bucureşti 2000» (plan de dezvoltare a Capitalei - n.r.). Proiectul câştigător nu a mai fost implementat, dar nici noi nu avem dreptul să construim altceva pe acest teren, pentru că nu are clarificată situaţia urbanistică. Nu putem vinde terenul pentru că nu îl ia nimeni, nu ne putem folosi de el, dar culmea, alţii pot!“, spune indignat proprietarul bucureştean, povestind cum, în 2007, pe bucata lui de pământ din buricul Capitalei au fost amplasate tribunele spectatorilor la „Bucharest City Challenge“, competiţia auto care a luat startul ieri.

Nici anul acesta Formula 3 nu i-a dat pace proprietarului celor 350 de metri pătraţi! Terenul inginerului C.D., dar şi parcelele aflate în proprietatea privată a altor bucureşteni au fost cuprinse în zona interzisă din preajma circuitului. Dus cu zăhărelul un an

Anul trecut, la prima ediţie a competiţ iei rezervate bolizilor, inginerul a notificat primăria şi firma organizatoare a evenimentului - Bucharest Ring - asupra faptului că i-a fost încălcată abuziv proprietatea şi transformată în cale de acces a spectatorilor către şi de la tribună. De la primărie, Radu Ancuţa, organizatorul evenimentului şi şeful Departamentului de Integrare Europeană, l-a trimis să se adreseze unei asociaţii care să-i apere drepturile. De la organizatori - niciun răspuns.

La începutul anului acesta, aflând că se va organiza o nouă competiţie de gen, inginerul a trimis alte notificări autorităţilor şi a reuşit o întrevedere cu Hartmut Beyer, CEO al Bucharest Ring. „I-am povestit situaţia, i-am explicat că a încălcat Constituţia. Mi-a răspuns că oamenii săi vor analiza situaţia şi voi primi un răspuns într-o lună. Nu s-a întâmplat“, povesteşte cu năduf bucureşteanul. S-a încălcat proprietatea privată. „Şi ce?“ Inginerul C.D. a luat în considerare şi calea tribunalului, însă nu sunt prea mulţi sorţi de izbândă. „E greu de dovedit o daună atâta vreme cât nu există foloase materiale. Terenul nu este cultivat, nu este exploatat, aşa că e dificil să dovedeşti că există prejudicii“, explică avocatul Alexandru Tiu. Tot el arată soluţia acţionării în judecată, proprietarul cerând pagube echivalente cu exploatarea terenului pe perioada pe care a fost folosit. „În acest caz, e nevoie de o expertiză. De asemenea, trebuie să existe dovezi concludente, precum fotografii, care să dovedească încălcarea proprietăţii şi martori. Şi, ca să dai firma străină în judecată, este mai greu“, concluzionează Tiu.

Un răspuns asemănător a primit inginerul cu teren vizavi de Palatul Parlamentului şi din partea avocatului său: „Mi-a spus că în faţa primăriei nu am nicio şansă. Cu organizatorul aş avea o şansă, dacă îl dau în judecată la penal. Dar atunci va fi amendat, iar amenda va merge la stat, deci eu nu am nimic de câştigat“.

Pe acelaşi principiu merg şi autorităţile, care, atunci când sunt întrebate cu ce drept se încalcă proprietatea privată a unui om, răspund scurt: „Şi care e problema? Din punctul meu de vedere nu s-a întâmplat nimic. Terenului nu i se întâmplă nimic“, a spus Radu Ancuţa. Reprezentantul primăriei a adăugat că, din câte ştie, anul trecut, au existat negocieri între Bucharest Ring şi proprietari, dar că aceştia din urmă au fost nemulţumiţi. „S-a negociat la mine în birou. Unii proprietari au cerut sume uriaşe, nu li s-au acordat şi au mers la tribunal. Au pierdut!“, a declarat Ancuţa. Pe de altă parte, inginerul proprietar susţine că nu a existat nicio negociere: „E 100% o minciună!“.

Până la închiderea ediţiei, organizatorii nu au putut oferi mai multe informaţii despre acest caz.

POLIŢIŞTII POLIGLOŢI

Traduc circuitul în japoneză

Organizatorii evenimentului automobilistic estimează că vor fi 100.000 de spectatori. La startul competiţiei sunt aliniaţi bolizi în valoare de aproape 60 de milioane de euro. 600 de camioane au adus la Bucureşti materialele necesare amenajării circuitului. Pentru zidul de protecţie au fost folosite 9.720 de pneuri, iar în jurul traseului de concurs au fost montate 11 km de garduri de protecţie. În zonele cu public au fost montate patru ecrane video. Opt poli- ţişti, cunoscători a mai multor limbi străine, dintre care engleză, franceză, spaniolă şi japoneză, vor patrula în jurul Palatului pentru a oferi informaţii despre competiţie. Tichetele mai pot fi cumpărate de la cabinele fixe, amplasate în jurul circuitului. Astăzi, locurile din tribună vor costa între 40 şi 80 de lei, iar mâine - de la 40 la 115 lei.